Eredményes az önkorlátozás a gyermekeknek szóló élelmiszerreklámokra

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 19. 11:40

A legfrissebb jelentés szerint 2014-ben hazánkban is jelentős eredményeket ért el az élelmiszeripari cégek által a gyermeket célzó reklámok korlátozásával kapcsolatban önkéntes vállalásokat megfogalmazó EU Pledge. A 2005-ben indult nemzetközi kezdeményezés magyar változatát eddig már tizenkét piacvezető élelmiszeripari szereplő írta alá. Az aláírók önként vállalták azt, hogy nem hirdetik termékeiket 12 év alatti gyermekeknek, valamint nem reklámozzák azokat tévében, nyomtatott sajtóban és interneten olyan médiaközönség számára, amelynek legalább 35 százaléka 12 évesnél fiatalabb. A közelmúltban publikált jelentés szerint 2014-ben a cégek rendkívül magas, 98,4 százalékban teljesítették vállalásaikat, a gyerekcsatornákon sugárzott élelmiszerreklámok száma pedig a kezdeményezés 9 éve alatt közel egyharmadára csökkent.

bolt-polc

Az EU Vállalás 2005-ben az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy a gyártók saját maguk szabta, következetes célok mentén s szabályrendszer szerint, felelős reklámtevékenységükkel segítsék a kiegyensúlyozott étrend és életmód kialakításához szükséges döntések meghozatalát a tizenkét év alatti korosztály és szüleik számára. Ezt támogatta és fogadta el az a több mint 20 világvállalat, amely az elmúlt hét évben aláírta a vállalást. Két évvel később bejelentették az EU akcióplatformjának létrejöttét a kiegyensúlyozott táplálkozás, a testmozgás és az egészséges életmód népszerűsítésére.

„Az EU Pledge válasz az EU kérésére, miszerint az iparág tegyen egy olyan vállalást, amely csökkenti a 12 éven aluli gyermekeknek szánt élelmiszerreklámok mennyiségét. Az elmúlt évek eredményei jól mutatják, hogy az önszabályozás egy hatékony, a kitűzött célokat elérő folyamat, amely követendő példa lehet más iparágakban is” – mutatott rá dr. Fazekas Ildikó, az Önszabályozó Reklámtestület főtitkára, az EU Pledge hazai vállalásainak koordinátora.

A 2005-ben vállaltakat, miszerint a piacvezető élelmiszeripari vállalatok nem hirdetik termékeiket általános iskolákban, valamint – a kifejezetten a gyermekek táplálkozási igényeire szabott termékek kivételével – tévében, nyomtatott sajtóban interneten, olyan médiaközönségnek, amely legalább 50 százalékban 12 évesnél fiatalabb gyermekekből áll, a résztvevő vállalatok később tovább szigorították. Az újabb vállalásban a cégek a hirdetésükkel elért médiaközönségben a 12 évesnél fiatalabb gyermekek arányának küszöbértékét 35 százalékra szállították le, 2014-ben pedig bejelentették azon tervüket, hogy 2016 végére a vállalás elkötelezettségét számos további médiumra és azok marketingkommunikációjának tartalmára is kiterjesztik.

Az EU Pledge vállalások teljesülésének mérése teljesen transzparens, a megfelelést a televíziókkal kapcsolatban az Accenture továbbá a vállalati és márka honlapokat a helyi önszabályozó szervezetek, Magyarországon az Önszabályozó Reklámtestület, mint független elemzők vizsgálják és értékelik minden év végén, a vizsgálat eredményéről pedig jelentést adnak ki. A 2014-es eredményeket összefoglaló, a közelmúltban publikált jelentés szerint a vállalások eredményeként 2014-re a gyermekeket célzó, azonban nem az ő igényeikre szabott élelmiszereket hirdető reklámok mennyisége a gyerekcsatornák esetében 65 százalékkal, míg az összes csatornán átlagosan 39 százalékkal csökkent. A helyi önszabályozó testületek egyre több online felületet is vizsgálnak, a megfelelés ezen a területen 97 százalék. A szabályozás alól kivételt jelentenek azok a termékek, amelyeket a gyártók kifejezetten a gyermekek táplálkozási igényeire szabva fejlesztettek ki, illetve megfelelnek a tagok által 2015. január 1-től egységesen elfogadott tápérték kritériumoknak.

Az EU Pledge elkötelezett vállalatok köre egyre bővül. Az alapító tagok – Burger King, Coca-Cola, Danone, Ferrero, General Mills, Kellogg, Mondelez, Mars, Nestlé, PepsiCo és Unilever – után hamarosan csatlakozott a vállaláshoz szövetségként a European Snacks Association, valamint hat tagszervezete, az Estrella-Maarud, az Intersnack, a Lorenz Snack-World, a Procter & Gamble, az Unichips-San Carlo és a Zweifel Pomy-chip. 2011-ben az ESA újabb tagja, a Chips Group, valamint a McDonald’s csatlakozott. 2012-ben a FrieslandCampina, 2014-ben pedig a Bonbonetti és a Burger King is csatlakoztak a kezdeményezéshez. További cégek, így a Wrigley és a Cadbury úgy kerültek közel a vállaláshoz, hogy olyan vállalatok vásárolták fel őket, akik már korábban aláírók voltak.

Kapcsolódó cikkeink