Erdészeti tanúsítvány: kulcsfontosságú a fenntartható erdőgazdaság szempontjából

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 02. 05. 08:00

A fenntartható erdők támogatása sokkal fontosabb, mint valaha. Hogyan lehetünk biztosak benne, hogy az erdőket megfelelően kezelik? A hazai és nemzetközi erdő- és természetvédelmi előírások, csakúgy, mint az erdőgazdálkodási előírások, az erdészeti bizonyítvány is kulcsfontosságú, amely elősegíti a fenntartható erdők kezelését.Az erdészeti bizonyítvány a fa- és papírtermékek beszerzőjének egy biztosíték arról, hogy a termékben lévő fa jól fenntartható erdőkből származik. Ez azt jelenti, hogy az erdőket környezetileg, szociálisan és gazdaságilag is fenntartható módon kezelik.

Két fő módszer
A két fő nemzetközi erdészeti tanúsítvány a PEFC (Programme for the Endor-sement of Forest Certification schemes) és az FSC (Forest Stewardship Council), amelyek világszerte elfogadottak. Mindkettőt olyan, a fenntartható erdészetről szóló nemzetközi egyezmények alapján hozták létre, mint az agenda 21, amelyet 178 állam fogadott el Rio de Janeiróban 1992-ben.
Ezeket az egyezményeket különböző államok hozták létre nem állami szervezetekkel együttműködve.
Egy ilyen tanúsítvány elősegíti a fenntartható erdőgazdaságot az egyes országok hivatalos követelményein túl: ez már követelmény a legtöbb PEFC-országban. A tanúsítvány feltételeit folyamatosan alakítják, ezek lehetnek új információk csakúgy, mint az erdőgazdálkodással kapcsolatos legújabb gyakorlati alkalmazások.

„Papírprofilok” az M-real honlapján
Az M-real támogatja az erdészeti tanúsítványt, amelyet egy független harmadik fél vizsgál felül és hagy jóvá. Az M-real papír- és kartongyárai PEFC-tanúsítvánnyal vannak ellátva.
Néhány gyár FSC-tanúsítvánnyal is rendelkezik. Az M-real arra törekszik, hogy növelje a tanúsítvánnyal rendelkező fa részesedését a termékeiben. A cég országonként közzéteszi a részesedését a tanúsítvánnyal rendelkező rost- és faeredetnek. Ezt a „Paper Profiles”-ban, a termékspecifikus környezeti nyilatkozatban teszi meg, amely elérhető a www.m-real.com honlapján.

A PEFC és az FSC
• Mindkettőt egy harmadik fél auditálja,
• független, nem profitalapú, nem kormányzati szervezetek,
• egy környezetileg, szociálisan és gazdaságilag is fenntartható erdőkezelést támogatnak,
• egy nyitott és átlátható folyamaton keresztül fejlesztenek, és hozzák létre feltételrendszerüket,
• egyenlően elfogadottak a nemzeti nyilvános közbeszerzési politikákban.
A PEFC-rendszer alá tartozó erdők regionálisan rendelkeznek tanúsítvánnyal, több, különböző tulajdonos (családok, helyi szervezetek, ipar és az állam) kezében vannak, ezzel is csökkentve a költségeket, amelyek elősegítik az ökológiai célok közös elérését.
A PEFC egy átfogó szervezet, a legnagyobb erdészeti tanúsítványrendszer a világon. Magában foglal olyan nemzeti erdészeti bizonyítványt is, mint az FFCS (Finn Erdészeti Tanúsítvány Rendszer). A PEFC-tanács meghatározza a minimális követelményeket a nemzeti sztenderdek fejlesztésére, amelyek kormányközi folyamatokon alapulnak a fenntartható erdőkezelés támogatására.
Eredetileg az európai igényekre fejlesztették, hogy megfeleljen a kisebb erdőterülettel rendelkező tulajdonforma speciális jellegzetességeinek. Időközben a PEFC-t olyan területek lefedésére is kiterjesztették, mint az északi félteke, és most 35 különböző rendszert foglal magába.
Az FSC-t ezzel szemben eredendően a trópusi erdők feltételeire tervezték. Az FSC-t főként nagyerdő-tulajdonosok használják, ezek a nagy erdők lehetnek például ipari és állami tulajdonú erdők. (X)

Kapcsolódó cikkeink