Enyhén nőtt a beszerzésimenedzser-index

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 07. 03. 11:08

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke 57,2, ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az MTI-vel hétfőn.

MLBKT

A júniusi index kisebb a májusi 61,9 pontnál, de a második legmagasabb júniusi érték. A korábbi júniusokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú, 52,1 pontos átlagot, és nagyobb az elmúlt három év 53,1 pontos átlagánál. A mostani így átlag feletti júniusi értéknek tekinthető 1995 óta.
A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent májushoz képest, ennek mértéke hat esetben is meghaladta az 5 százalékpontot – közölték.
A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan júniusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már tizedszer. Az index alacsonyabb lett májushoz képest, közelebb került az 50 ponthoz, de ezzel együtt is a legmagasabb júniusi érték 1995 óta.
A BMI 50 pont feletti értéke a gazdaság teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.
A termelési mennyiség indexe szintén csökkent májusi értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonkettedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti.
Az új rendelések indexe erősebben csökkent, de 50 pont felett maradt, ami jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig kétszer mért az MLBKT magasabb júniusi értéket a korábbi években.
A beszerzési mennyiség indexe is csökkent májusi értékéhez képest, de ez az érték is 50 pont felett maradt, ami a beszerzési mennyiség emelkedését mutatja. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és az ötödik legmagasabb júniusi adat.
A beszerzési árak esetében szintén alacsonyabb lett az index értéke, de 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak tizennegyedik hónapja magasabbak, a mostani ütem, 1995 óta vizsgálva, a tizenkettedik legnagyobb júniusi.
A késztermékkészletek szintje júniusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, az indexérték 50 pont fölött maradt. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei átlag feletti, és az ötödik legnagyobb 1995 óta.
A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent májushoz képest, de továbbra is 50 pont felett maradt, az index huszonnégy hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest.
A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke erősebben csökkent az előző hónaphoz képest, de 50 pont felett maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését, a növekedés már huszonhárom hónapja tart – közölte az MLBKT. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink