Miért sóvárgunk az édesség után?
Az édes és zsíros nyalánkság utáni sóvárgás egy meglepő agyi területre és az ott termelődő természetes, ópiumszerű vegyületre vezethető vissza – számol be a Current Biology szeptemberi számában megjelent tanulmányra hivatkozva a Mindennapi Pszichológia. A Michigani Egyetem munkatársai szerint ez arra utal, hogy az agy a korábban véltnél nagyobb kiterjedésű rendszerrel rendelkezik, amely a jutalmazással túlfogyasztásra ösztönzi az embert. A szakértő szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy a túlzott fogyasztás ilyen nagy problémává vált napjainkban. A kutatócsoport a kísérlet során kimutatta, hogy amikor a patkányok az édességet ették, ezen az agyi területen megnövekedett az enkefalin, egy kábítószerhez hasonló természetes vegyület termelődése. A szakértők szerint nem arról van szó, hogy az enkefalin vagy más hasonló vegyületek hatására szeretik jobban a patkányok a csokoládét, hanem az agyi vegyületek megnövelik a vágyat, és evésre sarkallják az állatokat. A szakértő szerint valószínűnek tűnik, hogy az enkefalin áll a túlevés és függés bizonyos formáinak hátterében.
Kapcsolódó cikkeink
A marokkói Attellivel lép együttműködésre a Barry Callebaut
A csokoládégyártó Barry Callebaut hosszú távú partnerségi megállapodást kötött a…
Tovább olvasom >Fagyasztás nélkül tárolható a gesztenyepüré a Prima Maronitól
Fagyasztás nélkül, hűtőben is eltartható, krémesebb és rögtön formázható az…
Tovább olvasom >Kaleidoszkóp-csokoládémalom – A nap videója
A csokoládémalmot egy kortárs kiállításra készítették a Studio wieki somers…
Tovább olvasom >További cikkeink
Leállítja az Unilever a Hellmann’s majonéz szállítását Dél-Afrikába a növekvő költségek miatt
Az Unilever felfüggesztette a Hellmann’s majonéz értékesítését Dél-Afrikában – erősítette…
Tovább olvasom >Kormányszóvivő: nincs kibúvó az élelmiszer-árstopszabályok alól
There is no escape from the price cap rules, the…
Tovább olvasom >Már négy olyan rovarfajta van, ami szerepelhet hazai élelmiszerben
Az Európai Bizottság friss döntése alapján a házi tücsökkel együtt…
Tovább olvasom >