Emlékezés egy nagy formátumú emberre
Kovács László elnök mutatta be a Magyar Vendéglátók Ipartestületének Jakabffy László emlékére készült, Az Ízvezető című kiadványát a Magyar Vendéglátóipari és Kereskedelmi Múzeumban március elején tartott sajtórendezvényen. A szakma számos ismert alakjának vallomásaival és rengeteg fotóval illusztrált könyv a már több mint két éve eltávozott barát és kolléga születésnapjára került az olvasókhoz.
Jakabffy László, a magyar vendéglátás meghatározó személyisége, Gundel-díjas, az MVI képviselő-testületi tagja szinte az utolsó pillanatig dolgozott; jelen akart lenni – és jelen van – emlékezett Gyimesi Zsuzsa, a kötet szerkesztője –, nem pótolhatjuk, de élhetünk mindazzal, amit adott.
A szakember pályatársait, tanítványait, tisztelőit az MVI és a MVKM vezetősége szólította meg a család egyetértésével. A Jakabffy-emlékkönyv tisztelgés egy nagyformátumú vendéglátós előtt, életművének, hitvallásának, pályája legjelentősebb fejezeteinek megidézése „első kézből”.
A sok személyes élményt, történetet, megemlékezést, önvallomást, sőt, recepteket is tartalmazó kötet bemutatójára több tucat vendéglátós szakember, szakács és újságíró jött el – Kiss Imre, az MKVM igazgatója nem véletlenül kezdte mondandóját így: „Laci mindig összehozta a társaságot”. Kihangsúlyozta, ez a kiadvány kötelező olvasmány és egyben tananyag is a szakma számára.
A megjelenést számos szervezet és vállalkozás szponzorációs támogatása tette lehetővé. A könyv az MKVM-ben, éttermekben, szakiskolákban vásárolható meg, de néhány kisebb könyvkereskedő is terjeszti.
A múzeumban megtekinthető a Jakabffy-hagyaték gasztrotörténeti és szakácskönyvgyűjteménye, amely kutatható is.
//
Kapcsolódó cikkeink
Nem múló optimizmussal
Kovács Lászlótól, az ipartestület elnökétől, ahogy minden év elején, ezúttal…
Tovább olvasom >A séf legyen egyéniség!
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja a csendes, szerény, ám annál…
Tovább olvasom >Az MVI ismét a TOP10 legbefolyásosabb szakmai szervezet között
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) 2025-ben ismét bekerült a turizmus…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,1 százalékkal emelkedtek januárban
2025 januárjában az ipari termelői árak átlagosan 9,1 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >Húsvéti sonkákat, gyümölcsleveket és gluténmentes termékeket vizsgál a fogyasztóvédelem
Megkezdte a húsvéti sonkák, gyümölcslevek és gluténmentes termékek vizsgálatát a…
Tovább olvasom >Lóga Máté: az elrugaszkodás éve lehet 2025
A kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése azt mutatja, hogy az elmúlt…
Tovább olvasom >