Emlékezés egy nagy formátumú emberre
Kovács László elnök mutatta be a Magyar Vendéglátók Ipartestületének Jakabffy László emlékére készült, Az Ízvezető című kiadványát a Magyar Vendéglátóipari és Kereskedelmi Múzeumban március elején tartott sajtórendezvényen. A szakma számos ismert alakjának vallomásaival és rengeteg fotóval illusztrált könyv a már több mint két éve eltávozott barát és kolléga születésnapjára került az olvasókhoz.
Jakabffy László, a magyar vendéglátás meghatározó személyisége, Gundel-díjas, az MVI képviselő-testületi tagja szinte az utolsó pillanatig dolgozott; jelen akart lenni – és jelen van – emlékezett Gyimesi Zsuzsa, a kötet szerkesztője –, nem pótolhatjuk, de élhetünk mindazzal, amit adott.
A szakember pályatársait, tanítványait, tisztelőit az MVI és a MVKM vezetősége szólította meg a család egyetértésével. A Jakabffy-emlékkönyv tisztelgés egy nagyformátumú vendéglátós előtt, életművének, hitvallásának, pályája legjelentősebb fejezeteinek megidézése „első kézből”.
A sok személyes élményt, történetet, megemlékezést, önvallomást, sőt, recepteket is tartalmazó kötet bemutatójára több tucat vendéglátós szakember, szakács és újságíró jött el – Kiss Imre, az MKVM igazgatója nem véletlenül kezdte mondandóját így: „Laci mindig összehozta a társaságot”. Kihangsúlyozta, ez a kiadvány kötelező olvasmány és egyben tananyag is a szakma számára.
A megjelenést számos szervezet és vállalkozás szponzorációs támogatása tette lehetővé. A könyv az MKVM-ben, éttermekben, szakiskolákban vásárolható meg, de néhány kisebb könyvkereskedő is terjeszti.
A múzeumban megtekinthető a Jakabffy-hagyaték gasztrotörténeti és szakácskönyvgyűjteménye, amely kutatható is.
//
Kapcsolódó cikkeink
MVI éves statisztikai helyzetjelentés a vendéglátásról
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) évente közzéteszi a vendéglátásról szóló…
Tovább olvasom >Jelöljön Ön is, ki kapja a Gundel-díjat 2025-ben!
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró…
Tovább olvasom >Semsei Rudolf elismerése
A Menedzserek Országos Szövetsége májusban már 30. alkalommal rendezte meg legrangosabb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >