Elmaradtak idén a gyümölcsöző eredmények

Szerző: Budai Klára Dátum: 2020. 11. 23. 12:30

A hazai gyümölcslépiac cikkünkben megszólaló szereplői arról számolnak be, hogy a tavaszi pandémiás időszak negatív hatással volt a szegmensre. Az értékesítések nagymértékben visszaestek, aminek okát egyrészt a horeca szektor teljes leállásában, valamint az „on-the-go” termékek iránti kereslet csökkenésében látják. A fogyasztók a nagyméretű kiszerelések felé fordultak, fontosabb lett számukra a praktikum és az ár, így a gyártói márkák helyett sok esetben saját márkás termékekre esett a választásuk.

Szerző: Budai Klára

A Sió-Eckes Kft.-nél 2020 első negyedévében mind értékben, mind mennyiségben növekvő tendenciát tapasztaltak a piacon, azonban meglátásuk szerint a koronavírus erre a szegmensre is nagymértékű negatív hatást fejtett ki.

Pusztai Anita, Sió-Eckes Kft.

Pusztai Anita
marketing manager
Sió-Eckes

– A vírus kereskedelemre gyakorolt hatása április hónaptól volt igazán érezhető az értékesítési számokban, a dupla számjegyű csökkenés három hónapon át tartott. Július volt az első olyan hónap, amikor megkezdődött a piac regenerációja, és kisebb mértékű növekedést tapasztaltunk az előző év azonos időszakához képest – avat be Pusztai Anita, marketing manager.

– Bár a saját márkás termékek forgalmára is erőteljes hatással volt a vírus, a piaci eltolódás folytatódott a márkázott termékek irányából a saját márka felé. A 100%-os gyümölcsitalok és nektárok forgalma nagymértékben nőtt, a vásárlók a magas gyümölcstartalmú termékeket keresték jobban, ezek közül is azokat, melyek vitaminokat is tartalmaznak és pozitív hatással vannak az egészségükre, illetve növelik az immunrendszerük ellenállóképességét. Ennek következtében, a természetes C-vitaminban gazdag termékünk, a hohes C forgalmában nagy növekedést láttunk az előző év azonos időszakához képest, a piac csökkenése ellenére is rendkívül jól teljesített, ezáltal a márka az elmúlt időszak nyertese lett – hangsúlyozza Pusztai Anita.

Palkó András- Coca-Cola

Palkó András
marketing-üzemeltetési vezető
Coca-Cola HBC
Magyarország

Palkó András, a Coca-Cola HBC Magyar­ország marketing-üzemeltetési vezetője is megerősíti, hogy a sikeres első negyedév után a pandémia több kategóriához hasonlóan a gyümölcslé-eladások tekintetében is visszaesést okozott. Ebben az időszakban a Cappy eladásai is csökkentek értékben és mennyiségben egyaránt.

– Mindannyian tapasztalhattuk, hogy a koronavírus okozta szigorítások milyen nagy hatással voltak a gazdaságra, ennek következtében természetesen a vásárlók szokásai is változtak, például sokkal árérzékenyebbek lettek. Ugyanakkor a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a járvány első pánikvásárlós hetei után a korlátozások miatt egyre többen tudatosabban, előre tervezve vásároltak és a fogyasztók többsége a jövőben is így tervezi folytatni, mindeközben a kiegyensúlyozott táplálkozásra is igyekeznek odafigyelni – jelzi Palkó András, aki szerint a világjárvány hatása megfigyelhető a csatornák jelentőségének változásában is. A március–május közötti időszakot a vendéglátóipar különösen megsínylette, míg a klasszikus kiskereskedelmi egységek fontossága megnőtt, hiszen a fogyasztók csak itt tudták megvásárolni gyorsan és hatékonyan a hétköznapokon szükséges termékeket. A csatornák közül viszont a diszkont az egyetlen, amely tudta növelni gyümölcslé eladásait.

 

Elmaradtak idén a gyümölcsöző eredmények - Polctükör-gyümölcslé

A járvány első, pánikvásárlós hetei után a korlátozások miatt egyre többen tudatosabban, előre tervezve vásároltak, és a fogyasztók többsége a jövőben is így tervezi folytatni

A kis kiszerelések estek áldozatul

Horváth Adrienn - MárkaÜdítőgyártó

Horváth Adrienn
marketingigazgató
Márka Üdítőgyártó

– A MAGYÜSZ elemzései szerint a járvány okozta problémák következtében vállalatonként eltérő mértékben, összességében 19 százalékkal esett vissza az ágazat forgalma a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest – ezen belül a gyümölcsitaloké 14 százalékkal. A Szövetség tagjaként, ezeknek az adatoknak az alakulását mi felfelé, pozitív irányba tudtuk és tudjuk mozdítani még ezekben a hónapokban is a Márka Üdítőital-családdal – tájékoztat Horváth Adrienn, a Márka Üdítőgyártó Kft. marketingigazgatója.

A vállalat teljes palettájával több kategóriát is lefed; ami eddig a hátrányuk volt, az ebben az évben az előnyükre vált – ez pedig a horeca-kitettségük, ami kis szelete csak mind a range-üknek, mind az eladásaiknak.

– Ezeknek, továbbá folyamatos fejlesztéseinknek és tavaszi kampányunknak köszönhetően, vállalatunk az első félévben 40%-os növekedést tudott elérni – ezen belül a Márka Fruitica gyümölcsitalainkból sem értékesítettünk kevesebbet 2019 ugyanezen időszakához ­képest.

A Márka jelen pillanatban nem gyárt saját márkás gyümölcsitalt és a belföldi, illetve export brand disztribúció növelésére helyezi a hangsúlyt – mondja Horváth Adrienn.

Kozma Mihály, Garden Juice Kft.

Kozma Mihály
kereskedelmi vezető
Garden Juice

A Garden Juice Kft. kis kiszerelésű termékei szenvedték meg leginkább a tavaszi hónapokat, ellenben a nagyobb, 3 és 5 literes termékeik eladásai nőttek a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

– A nyár második felében ébredezett a piac, de teljesen érthető okokból nagyon óvatosan rendeltek vagy tárgyaltak a partnereink. Azt vettük észre, hogy a kereskedelmi márkák dominánsabbak, mint a gyártói márkák, de ez a hagyományos, úgymond „bolti” vásárlásokra igaz. Hazánkban még ez a vásárlási mód a megszokott, viszont évről évre hatalmas szeletet hasít az élelmiszer-áruforgalomból a neten történő rendelés. Itt az eladási mérleg összességében a gyártók felé billen – mutat rá Kozma Mihály, a vállalat kereskedelmi vezetője.

Még várni kell a piac visszarendeződésére

– A 2020-as tavaszi kormányzati intézkedések, illetve annak következményei a nagyobb kiszerelések irányába vitték el a keresletet, amiben a Márka mindig is erős volt. A kis, félliteres űrméretű termékeink szép számmal vannak jelen italautomatákban, iskolabüfékben. Ezek kiesését tudták pótolni a bolthálózatok, valamint sikeres in-out akciók nemzetközi hard diszkontokban, így visszaesésre nem került sor, azonban a legnagyobb plusz forgalmat a nagyobb, másfél literes Fruiticák hozták számunkra – tudjuk meg Horváth Adrienntől.

– Öröm számunkra, hogy a kialakult helyzet felhívta arra is a figyelmet, hogy lehetőség szerint magyar termékeket válasszanak a vásárlók. Büszkék vagyunk arra, hogy nem csupán magyar termékeket gyártunk, immáron több mint 100 magyar munkaerővel, de 100%-ban magyar tulajdonban is vagyunk a mai napig – teszi hozzá a marketingigazgató.

A Garden Juice Kft. az elmúlt időszakban nem hozott létre újabb terméket vagy megjelenést, a jelenlegi termékeikkel vészelték át a nehéz időszakot, a jelenre összpontosítottak.

– Arra számítunk, hogy 2021 második negyedévtől rendeződik a piac, és még több ember választja a tudatos életmódot és fogyasztja a 100%-os gyümölcsleveket. Tehát már erre az időszakra is kell készülnünk. A magas vitamintartalmú, természetes gyümölcslevek fogyasztása válhat irányvonallá – vetíti előre Kozma Mihály.

Erősödött az online csatorna

Pusztai Anita arról számol be, hogy tavasszal az e-commerce forgalom nagymértékben megnőtt, és ez a tendencia azóta sem esett vissza, sokan véglegesen áttértek az online vásárlásra, így a Sió-Eckes Kft. a közeljövőben is kiemelten kezeli ezt a csatornát.

– Piacvezetőként élen járunk a gyümölcslé kategóriában az e-commerce építésében, ezt kimagasló online piacrészeink is bizonyítják. A vásárlási szokásokban is láttunk változást a járvány első hullámában, az emberek ritkábban mennek vásárolni, viszont egy-egy vásárlás alkalmával a kosárméretük megnőtt, illetve törekednek az idő és a pénz hatékony felhasználására. A vásárlói tudatosság, az ár/érték érzékenység további növekedését és a piac polarizációját várjuk az elkövetkezendő időszakban is – jegyzi meg a marketing manager.

Palkó András is úgy látja, hogy az egészségesebbnek ítélt, akár hozzáadott funkcionalitással rendelkező magas gyümölcstartalmú leveket keresik inkább a fogyasztók.

– A Nébih Kerekasztalra készült, május eleji fogyasztói kutatás eredményei lefedik azt, amit jelenleg mi is tapasztalunk: a koronavírus okozta krízis nem befolyásolta jelentősen az élelmiszer-vásárlással kapcsolatos alapvető fogyasztói szokásokat. Például

az ízélmény és a minőség továbbra is fontos, de a vásárlás módja, preferencia-sorrendje változott.

Jelenleg az látható, hogy bár a fogyasztók örömmel tértek vissza személyesen bevásárolni a boltokba, de továbbra is jóval nagyobb arányban vásárolnak online, mint azelőtt – fejti ki a Coca-Cola HBC Magyarország marketing-üzemeltetési vezetője.

Új ízek, frissülő receptúrák

A Topjoy márka az elmúlt években egyre nagyobb szerepet tölt be a gyümölcslépiacon: a top márkák közé nőtte ki magát, és változatos termékpalettájával széles fogyasztói réteg számára, illetve fogyasztói igényre kínál alternatívát.

A kis üveges italok továbbra is a márka alappillérét képezik. A termék különlegessége, hogy minden kupakban üzenet található, összesen több mint 400-féle.

Cholnoky Anna-Maspex

Cholnoky Anna
brand manager
Maspex Olympos

– A kis üveges termékeink esetében inkább a különleges ízeket preferálják a fogyasztóink: a hagyományosnak számító őszibarack mellett a legnépszerűbbek a kaktusz, mangó, görögdinnye, sárkánygyümölcs. Az idei évben 3 új ízzel bővítettük a portfóliót: mandarin a citrusok kedvelői számára, erdei gyümölcs a piros bogyós ízvilágot kedvelőknek (fekete ribizli, málna és szamócával), illetve az egyedi, feltűnő színű kékszőlő. A Topjoy Püré 100% tökéletes választás cukros édességek helyett vagy bármikor, amikor nincs kéznél friss gyümölcs. Az elsősorban egészségtudatos fogyasztók számára készült finom gyümölcsös snack 3-féle ízben kapható: málna, őszibarack-maracuja és ananász, 100%-os gyümölcs-, illetve zöldségtartalommal, hozzáadott cukor és tartósítószer nélkül. Míg a kis kiszerelésű termékeinket elsősorban „on-the-go” fogyasztási helyzetekben választják, addig a nagy (1,5 literes) palackos Topjoy gyümölcsitalokat inkább otthonra vagy baráti összejövetelekre vásárolják. Idei újdonságként két új ízt vezettünk be, melyek cukor hozzáadása nélkül készülnek: a Topjoy Light termékek trópusi és piros gyümölcsös ízekben érhetőek el – nyilatkozza Cholnoky Anna, a Maspex Olympos Kft. brand managere.

Várkonyi Vilmos, Maspex Olympos

Várkonyi Vilmos
senior brand manager
Maspex Olympos

A vállalat a kartonos kiszerelést előnyben részesítők számára is kínál alternatívát: az izgalmas ízek kedvelőinek a Fruits of the World termékcsaláddal, mely kaktusz, görögdinnye és mangó ízekben kapható. A 100%-os paradicsomleveket – enyhén fűszerezett vagy pikáns változatban – pedig akár főzéshez vagy felmelegítve levesként is ajánlják.

– A márkás gyerekitalok között piacvezető Kubu több terméke is növelni tudta forgalmát az előző évhez képest. Legeredményesebb a 100%-os Kubu Püré termékcsalád volt – egészíti ki Várkonyi Vilmos, a Maspex Olympos Kft. senior brand managere.

Az innovációk fókuszában a fogyasztói igények

A Coca-Cola HBC Magyarország a gyümölcslépiac minden szegmensében jelen van, a 100% és az alatti gyümölcsöt tartalmazó kategóriákban is lefednek minden fogyasztói igényt.

– A nyári szezonban mindig népszerűek az alacsony gyümölcstartalmú, frissítő italaink, az őszi és téli idő beköszöntével pedig a magas gyümölcstartalmú italok iránti igény növekszik meg. Látunk még számos lehetőséget innovációkra, ezeket természetesen a megváltozott fogyasztói és vásárlói igényekhez alakítjuk majd – avat be Palkó András.

A Sió-Eckes Kft. az idei évben is számos új terméket vezetett be a piacra, mint a Sió Natura termékcsalád új, útravaló kis kiszereléseit, a Sió Start reggeli gyümölcsös-zöldséges italokat, illetve a tavaly bevezetett Sió Smoothie piacvezető termékcsaládot is bővítették egy izgalmas Zöld Kiwi ízvilágú vadonatúj termékkel.

– További innovációs terveinket a makro- és piaci trendek vezérlik, illetve azon ambíciónk, hogy tovább erősítsük piacvezetői és kategóriaépítői szerepünket. Célunk minél egészségesebb és természetesebb, a lehető legmagasabb minőségű termékek előállítása piacvezető Sió és 100% ­juice szegmens-vezető hohes C márkáinkkal – tudjuk meg Pusztai Anitától.

Elmaradtak idén a gyümölcsöző eredmények - Polctükör, gyümölcslé

Horváth Adrienn elmondása szerint legkedveltebb a Multivitamin ízesítésű Fruitica gyümölcsitaluk.

– Ennek kiemelkedő népszerűségét annak tudjuk be, hogy rengeteget dolgoztunk rajta, míg végleges lett a receptúra – folyamatosan figyeltük, gyűjtöttük a visszajelzéseket, amelyek alapján finomhangoltunk. Jól sikerült a Peruból vásárolt stevia-felhasználásunk is, mivel fontos cél volt a természetes édesítőszer alkalmazása, ugyanakkor az is, hogy ez ne befolyásolja az íz-, illetve fogyasztási élményt még minimálisan sem negatív irányban. Ahogy a szénsavas üdítőink esetén, ebben a kategóriában is bővítjük a választékot, egy meglepő ízkombinációval készülünk a Márka-hű fogyasztóinknak – jelzi a marketing igazgató.

A Garden Juice Kft.-nél a klasszikus ízek, úgymint az őszibarack és az eper mellett a bogyós gyümölcsleveik dominálnak.

– Az ősz és az iskola kezdetével a kis kiszerelésű termékek fogyása újra megindult. Ízek fejlesztésében és a kiszerelés bővítésében látunk előrelépési lehetőséget. Ezt a fejlesztést jövőre tervezzük bevezetni, a tesztidőszakot már elkezdtük – adja hírül Kozma Mihály. //

 

Több gyümölcs…

Egyre több, magas gyümölcstartalmú levet vásárolunk. A magyar háztartások 2020 első félévében 7%-kal többet vásároltak a minőségi (100%-os) gyümölcslevekből összehasonlítva az előző év azonos időszakával, miközben az alacsony (max. 12%) gyümölcstartalmú levekből 7,1%-kal kevesebbet.

GfK-Growth from Knowledge

Kuntner András-GfK

Kuntner András
business development
manager/retail
GfK

Összetételét tekintve egyre többet vásároltunk almából készült gyümölcsléből, de továbbra is a vegyes gyümölcslevek a legkedveltebbek, részesedésük a magyar háztartások vásárlásai alapján 37%-ot tett ki a vizsgált időszakban.

A gyümölcslevet vásárló háztartások kosarába átlagosan 2,1 liter gyümölcslé került az elmúlt félévben, ami majd 7%-kal volt több, ezzel összesen 9034 Ft-ot hagyva a kasszáknál. Ugyan a kosárméret növekedett, de a ritkább vásárlások és az enyhén csökkenő vásárlószám miatt a kategória volumene érdemben nem változott.

Visszatérő kérdés az idei évben, vajon milyen változásokat okozott a COVID-19 hatása a vásárlási szokásokban? Kéthavi periódusokat vizsgálva azt tapasztalhatjuk, hogy a járvány megjelenése nem volt érdemi hatással a kategória volumenére. A járvány megjelenésekor, a március–áprilisi időszakban a számok ugyan mutatnak némi átmeneti növekedést a gyümölcslét vásárló háztartások számában, mégis, a félév alatt a kategória enyhe csökkenéséről beszélhetünk.

Leglátványosabb változás a saját márkás termékek esetében történt. Míg előzőleg a márkázott termékek volumenrészesedése megelőzte a saját márkás termékekét, addig idén ez megfordulni látszik. Ez utóbbi 6,8%-kal tudott növekedni, alkalmanként 14,7%-kal többet költve rá, ami részben az átlagár emelkedésének köszönhető.

Elmaradtak idén a gyümölcsöző eredmények - Polctükör-gyümölcslé

A költés növekedését erősítette az is, hogy csökkent az akcióban vásárolt termékek részesedése, míg ez tavaly még 36% volt, idén már csak 33%.

A számok alapján a diszkont csatorna növekedése egyelőre töretlen. A diszkontok szinte minden csatornával szemben tudták növelni részesedésüket, amely első félévben már elérte a 41%-ot. Ez a szám jóval felette van a csatorna FMCG részesedésének, amely elérte a 30%-ot.

Háztatások összetétele szerint tradicionálisan továbbra is a gyermekes háztartások tartoznak a legnagyobb gyümölcslévásárlók közé, közülük is a 3 vagy több gyermekes, valamint a magasabb jövedelműek. //

Kapcsolódó cikkeink