Elkészült az első magyar olívaolaj
Különleges történelmi pillanat: elkészült az első hazai termésből sajtolt extra szűz olívaolaj, ami bio minősítésű, de az igazi kuriozitás mégis az, hogy minden egyes bogyója a Balaton-felvidék dűlőin termett. – írta meg a hellovidek.hu.
Kereskedelmi forgalomban viszont ne keressétek, az olajból mindössze 2,5 liter készült, az is elég vesződséges munkával. – figyelmeztet Pais-Horváth Szilvia cikke. – Az úttörő olajkészítő Török Csaba, a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa, aki szerelemből lassan több mint egy évtizede vágott bele az „olajbogyó bizniszbe”.
Üzletről azonban szó sincs, részéről ez egyfajta klimatikus kísérlet, ami a hazai szőlészet számára is hasznos tanulsággal szolgálhat.
A mediterrán térségben eléggé megszokott, hogy a szőlőtőkék szomszédságába olajfákat ültetnek – kezdjük a beszélgetést Török Csabával, aki 2002-ben a Szent-György hegyen vásárolt magának birtokot, azóta foglalkozik a Balaton-felvidéken borászkodással. Az első olajfáit közel 10 éve vásárolta, szerelemből ültette a szőlőtőkék közé.
A teljes cikk itt olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Drámaian emelkedik az olívaolaj ára: rekordokat dönt a hamisítás és a készlethiány
Az olívaolaj világpiaci ára az elmúlt két évben több mint…
Tovább olvasom >Megveszi a spanyol Grupo Alimentario IAN az olajbogyó-termesztő Interolivát
A spanyol zöldségkonzerv- és készételgyártó Grupo Alimentario IAN felvásárolta a…
Tovább olvasom >„Merthogy a martini olajbogyó nélkül…” – A nap képe
Aligha tudnánk megfelelően magas polcra helyezni a képeinken látható hordozható…
Tovább olvasom >További cikkeink
Színe és fonákja
Ahogy arra már többször is utaltunk, a cukrászok termékfejlesztési próbálkozásainak…
Tovább olvasom >Egy román munkavállaló mobilisabb, jobban beszél nyelveket, mint egy magyar
Többek között az okokról is mesélt Baja Sándor, a Randstad…
Tovább olvasom >Stabil árak várhatóak az ünnepi halfogyasztáshoz
A halgazdaságokban hetek óta tart a lehalászás, és a Hortobágy…
Tovább olvasom >