Elkészült az első magyar olívaolaj

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2021. 02. 05. 07:45

Különleges történelmi pillanat: elkészült az első hazai termésből sajtolt extra szűz olívaolaj, ami bio minősítésű, de az igazi kuriozitás mégis az, hogy minden egyes bogyója a Balaton-felvidék dűlőin termett. – írta meg a hellovidek.hu.

Kereskedelmi forgalomban viszont ne keressétek, az olajból mindössze 2,5 liter készült, az is elég vesződséges munkával. – figyelmeztet Pais-Horváth Szilvia cikke. – Az úttörő olajkészítő Török Csaba, a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet tulajdonosa, aki szerelemből lassan több mint egy évtizede vágott bele az „olajbogyó bizniszbe”.


Üzletről azonban szó sincs, részéről ez egyfajta klimatikus kísérlet, ami a hazai szőlészet számára is hasznos tanulsággal szolgálhat.
A mediterrán térségben eléggé megszokott, hogy a szőlőtőkék szomszédságába olajfákat ültetnek – kezdjük a beszélgetést Török Csabával, aki 2002-ben a Szent-György hegyen vásárolt magának birtokot, azóta foglalkozik a Balaton-felvidéken borászkodással. Az első olajfáit közel 10 éve vásárolta, szerelemből ültette a szőlőtőkék közé.
A teljes cikk itt olvasható.

Kapcsolódó cikkeink