Zsugorodott az étel- és italautomaták piaca

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 03. 19. 11:16

A Magyar Postához több száz kérelem érkezett új étel- és italautomaták telepítésére, az ágazati szövetség szerint mégis eltűnhet a berendezések 10-15 százaléka a 25 milliárd forintos piacról – olvasható a Világgazdaság Online-on.

Tavaly július óta több száz kérelem érkezett a Magyar Postához új étel- és italautomaták telepítésére – közölték a Világgazdasággal. Az új szerződések alapján több üzemeltető terjeszkedik, további új készülékek telepítését tervezik, ami az automatapiac fejlődését, a minőségi változást igazolja.


A Magyar Posta több mint ezer üzemeltetővel kötött felügyeleti szolgáltatói szerződést, csaknem 25 ezer automata felügyeleti egységet (AFE) telepített országszerte, ezzel megegyező a megszemélyesített készülékek száma is.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden olyan automata forgalmára rálát, amelyben AFE van, és azt megszemélyesítették.

Az automataállomány rendkívül heterogén, több tucat különböző verzió van forgalomban a gyártók, a típusok, az alkalmazott vezérlőszoftverek, valamint a fizetési megoldások széles palettája miatt. Ha egy korábban nem telepített típusnál hiba lép fel, azt a felügyeleti szolgáltató kiemelten kezeli. Ilyenkor a Magyar Posta az AFE gyártójával és az üzemeltetőkkel közösen dolgozza ki az eljárást, hogy mielőbb megoldást találjon. Bár az automaták tömeges telepítése tavaly nyáron befejeződött, a társaság szerint azóta a piac jelentősen átalakult, az üzemeltetők egymás között is cserélgetik a gépeket, azok szüneteltetését vagy áthelyezését nem jelentik. Ez nagyon megnehezíti a tavaly decemberben kezdődött éves felülvizsgálatot is.

Becslések szerint az automaták korábbi 30-35 milliárd forintos piaca mára 25 milliárdosra zsugorodott, az ágazat 700-800 szereplőjének a 95 százaléka mikrovállalkozás.
Lőrincz László, a Magyar Ital és Áruautomata Szövetség (MIÁSZ) elnöke a Világgazdaságnak elmondta: mintegy 22 ezer auto­mata rendelkezik AFE-eszközzel, ebből 20 ezer működik folyamatosan. Mint ismert, 2018. július 1-jétől az automaták kizárólag a berendezések online felügyeletét ellátó eszközzel működhetnek. A MIÁSZ elnöke megerősítette: a piac éves forgalma a NAV adatai szerint is 25 milliárd forintra csökkent. A szövetség a kezdetektől támogatta az automatás értékesítés kifehérítését célzó kormányzati intézkedéseket. (vg.hu, Gyöngyösi Balázs)

Kapcsolódó cikkeink