Elindult az eHealth Week 2011: itt az idő

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 11. 10:55

Dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára elmondta: „Az eHealth 2011 Miniszteri Konferencia felhívja a figyelmet arra, hogy az innovatív megoldások új szempontokat visznek az egészség-politikai döntéshozatalba, és hangsúlyozza az informatikai alkalmazások támogató szerepét a biztonságos és magas színvonalú egészségügyi ellátás megvalósításában. Az információ technológia alapvető szerepet játszik az egészségügy korszerűsítésében, az innováció pedig elengedhetetlen a modern ellátási modellekhez vezető új megoldások fejlesztéséhez.

Amagyar EU-elnökség szerint az e-egészségügy a jövő egészségügyi rendszereibe történő beruházások fontos eleme, és egyetért azzal, hogy az Unió fokozottabban ösztönözze az egészségügyi informatikai megoldások innovációját. A fejlődés felgyorsítása, valamint az e-egészségügyi rendszerek elterjedése elősegíti a jövő fenntartható egészségügyi rendszereinek megteremtését és növeli Európa versenyképességét.”

Stephen Lieber, a HIMSS Europe (Healthcare Information and Management Systems Society Europe) elnöke elmondta: „Az e-egészségügy segíthet több, Európa számára nyomasztó egészségügyi probléma kezelésében, mint amilyen például a népesség elöregedése. Ugyanakkor az e-egészségügy új lehetőségeket is teremt, hiszen kialakulóban van az új üzleti- és munkalehetőségeket kínáló vadonatúj piac, amelyben Európa valódi vezető hatalommá válhat.” Az európai e-egészségügyi piac jelenleg körülbelül 15 milliárd euróra becsülhető, növekedésének mértéke évi 2,9%. A HIMSS Europe az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnökségével és az Európai Bizottsággal együtt az esemény társszervezője.

Most első ízben képviselteti magát az Európai Bizottság két biztossal az eseményen, ezzel is hangsúlyozva az egészségügy digitalizálásának növekvő jelentőségét.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendjéért felelős alelnöke elmondta: „Olyan korban élünk, amelyben az egyéneknek és kormányoknak minden fillért meg kell fogniuk. Az e-egészségügy növeli az egészségügyi rendszerek hatékonyságát, lendületet ad a gazdaságnak és több jogot biztosít a betegeknek. Ezért haladéktalanul beruházásokat kell indítanunk az e-egészségügyben.”

John Dalli, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa hangsúlyozta: „Meggyőződésem, hogy betegjogok határokon túlnyúló új direktívája lehetővé teszi az egészségügyi rendszerek forrásainak hatékonyabb kiaknázását Európa-szerte az egészségügy előtt álló kihívások, köztük a demográfiai változások kezelése érdekében. A közeli jövőben a páciensek élvezni fogják ennek a törvénynek az előnyeit”.
Az eHealth Week konferencia legfőbb

Eseményei az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége által közösen szervezett „eHealth 2011 Miniszteri Konferencia”, valamint „Az egészségügyi IT világa” Szakmai Konferencia és Kiállítás. A konferencia házigazdája minden évben az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét aktuálisan betöltő ország. A következő eHealth Week-nek jövő májusban Dánia ad otthont.

Kapcsolódó cikkeink