Élet, erő, egészség – és élvezet

Szerző: Szalai László Dátum: 2021. 01. 25. 11:32

Mint tudjuk, a tej élet, erő, egészség, de a fogyasztók szerint egyre inkább élvezet is. Ugyanis mind a kanalas, poharas tejdesszertek, mind a tej- vagy túróalapú snackek, szeletek eladása stabilan növekszik, egyre többen, egyre többször vásárolják. A különlegesebb ízek bevezetése mellett a márkák az online térben és a boltokban is szeretnének minél észrevehetőbbé válni.

Szerző: Szalai László

Majthényi Angéla-SoleMizo

Majthényi Angéla
trade marketing manager
Sole-Mizo

A járvány első hulláma komoly változásokat nem hozott a piacon.

– A saját értékesítési számaink alapján is azt mondhatjuk, hogy annak ellenére, hogy a kategória tagjait kényelmi termékként definiáljuk, a pandémia negatív hatásai nem voltak érzékelhetők – mondja Majthényi Angéla, a Sole-Mizo Zrt. trade marketing managere. – A járvány első hullámának három hónapját összehasonlítva az előző év azonos időszakával, a forgalom szinten maradt.

A piac a tavalyi év második felében is a rá jellemző tendenciákat követte. A hűtött szeletes édesség kategória 2020 októberében az előző év azonos időszakához viszonyítva értékben 8%-os növekedést realizált, tudjuk meg tőle.

Alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez

A piac növekedését konstatálta 2020 tavaszán a Dr. Oetker is. Dandé Szilvia, a Dr. Oetker Kft. termékmenedzsere kiemeli:

Dandé Szilvia - Dr Oetker

Dandé Szilvia
termékmenedzser
Dr. Oetker

– Sokan a hipermarketekben szerezték be a termékeket, így ebben a csatornában 2020 márciusban és áprilisban 17-18%-kal nőtt értékben a tejdesszertek kategóriája az előző év hasonló időszakához képest. A Paula pudingok kimagaslóan jól teljesítettek ebben a periódusban, a kategória növekedését túlszárnyalva, mindkét hónapban, kétszer akkorát nőtt az eladás, mint maga a kategória.

Hozzáteszi: a járvány hatására természetesen változtak bizonyos eladási tendenciák, de ezek hosszú távú fennmaradására nem számítanak. Egyetlen kivételként az online bevásárlás térnyerését említi meg.

– Már eddig is, de a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy a virtuális eladáshelyeken is minél kiemeltebb szerephez juthassanak a Dr. Oetker termékei – fűzi hozzá.

de Gereczné Rudnai Éva - Real Nature

de Gereczné
Rudnai Éva
beszerzési vezető
Real Nature

Korai lenne hosszabb távú következtetéseket levonni az elmúlt időszakról, különösképpen arra tekintettel, hogy mind a hazai, mind a nemzetközi piaci és gazdasági elemzők szerint az élet Európában, de a világban sem, még mindig nem tért vissza a normális kerékvágásba, mondja de Gereczné Rudnai Éva, a Real Nature Kft. beszerzési vezetője.

– A kategória fogyasztási szokásai az elmúlt évekhez képest jelentősen megváltoztak, hiszen nagyon sokan otthonról tanulnak vagy dolgoznak, így az étkezéseket kiegészítő, étkezések közötti kényeztető termékek fogyasztási szokásai jelenleg nagymértékben eltérnek a korábbiaktól – állapítja meg. – Éppen ezért felelős innovatív vállalatként számos újdonsággal, innovatív megoldással készülünk a közeli és távoli jövőre.

 

Tej, tejdesszert - PTK

A tejdesszertek és tej alapú snackek vitalitását jól mutatja, hogy bár kényelmi és impulzív kategóriák, nem rendítette meg pozíciójukat a pandémia

 

Olaszos feeling

A dinamikusan növekvő túródesszert szegmensben a piacvezető Milli növelni tudta részesedését, árulja el Massimo Katalin, a FrieslandCampina Hungária Zrt. brand managere (Milli). Ez igaz a Krémtúróra is, amely a desszert szegmens legnagyobb szereplője.

– A COVID-19 megjelenésekor a piac növekedése kissé megtorpant, a helyzet javulásával azonban újra szárnyalni kezdett. Az ilyen szituációkban az emberek előszeretettel nyúlnak az olyan ismert, bevált márkatermékekhez, mint például az 50 éves Milli Krémtúró – most is ez igazolódott vissza.

A termékvonal az elmúlt időszakban sokat épült. A tavalyi évben vált fontos részévé az olasz sütemények ízvilága is, amelyekkel pillanatok alatt az asztalra varázsolhatók a kedvelt olasz konyha desszertremekei.

A Milli tervei között szerepel, hogy az idei évben is innovációkkal örvendeztesse meg a vásárlókat, tudjuk meg a brand managertől.

 

Egyedi ízélmények

A Sole-Mizo zászlóshajói a túródesszertek között tavaly továbbra is azok a termékek voltak, amelyek egyedülállóak a hazai palettán.

– Eladási toplistánk első helyén a valódi tejcsokoládé felhasználásával készülő Mizo Super Rudi Duó áll, amely abban is különleges, hogy a 2×15 g-os kiszerelésben elérhető a vásárlók számára. A piacon megtalálható hasonló termékekhez képest az összetételében közel azonos arányú túró-tejcsokoládé kombináció egyedi ízélményt nyújt a fogyasztóknak – mondja Majthényi Angéla. – A szortiment második legjobban teljesítő tagja a madártej ízesítésű termékünk, amely a tejital kategóriában is kiválóan szerepel. 2021-ben a Mizo Super Rudi Duóban rejlő további lehetőségeket kihasználva két új, epres és a citromos ízvilágú termékkel tervezzük bővíteni a portfóliót. Meggyőződésünk, hogy a valódi tejcsokoládéval és a valódi rögös túróval készülő desszertek is elnyerik azok tetszését, akik új kényeztetésre vágynak.

Hozzáteszi: a jelenlegi helyzetben a BTL-eszközök alkalmazása háttérbe szorult, viszont ezzel párhuzamosan felgyorsultak olyan folyamatok, amelyek az online vásárlás egyre nagyobb térnyerését mutatják. Ez lehet az egyik fontos csatorna az új termékek népszerűsítésében (például online mintaszórás formájában), ezen keresztül pedig a márkához kapcsolódó üzenetek átadásában.

A kényeztető termékek fogyasztási szokásai jelenleg nagymértékben eltérnek a korábbiaktól.

Új variánsok új igényekre

A 2020-as év a Dr. Oetker számára az új Paula Go! termékcsalád bevezetéséről szólt, amellyel tovább bővültek azok a fogyasztási alkalmak, amelyek a kedvelt gyermekmárkához, a Paulához köthetők.

– A Paula Go! piacra lépését szeptemberrel indítottuk, és különösen sikeresnek ítéljük meg, főként annak a fényében, hogy a pandémia a kora őszi időszakra is rányomta a bélyegét – állapítja meg Dandé Szilvia. – 2021-ben számos újdonsággal készül a Dr. Oetker, ezek – mint ahogy eddig is – az újonnan megjelenő fogyasztói igényekre, az esetleges fájdalompontokra adnak választ.

A termékmenedzser felhívja a figyelmet, hogy ebben a kategóriában kiemelten fontos a megfelelő készletezés, hiszen a vásárlások gyakorisága és időtartama csökkent, így kevesebb alkalma nyílik a vásárlóknak a kosarukba helyezni a kívánt terméket. Fontosak továbbá a termékek eladáshelyi aktivitásai, hiszen a felgyorsult vásárlások közepette jobban ki kell tűnni a környezetből. A promóciók és akciók digitális kommunikációja az online térben töltött idő növekedésével (vásárlás vagy termékinformációk keresése) egyre hangsúlyosabbá válik ebben a kategóriában is.

 

Tej, tejdesszert - PTK

Jelen helyzetben kiemelten fontos a megfelelő készletezés, hiszen a vásárlások gyakorisága és időtartama csökkent, így kevesebb alkalma nyílik a vásárlóknak a kosarukba helyezni a kívánt terméket

 

Kényeztetés minden korosztálynak

A Real Nature 2018 őszén vezette be Milka hűtött szeletes édességét. A más kategóriában piacvezető márka hírnevéhez hűen rövid idő alatt a piac legjelentősebb márkái közé került, fogyasztói hűséges fogyasztókká váltak.

– A tavalyi év innovációja az Oreo hűtött szeletes édesség volt, amellyel a kategória által hagyományosan megcélzott fiatalabbakon kívül az idősebb, felnőtt korosztályt is igyekeztünk elérni – árulja el a cég beszerzési vezetője. – A termék be is váltotta a hozzá fűzött reményeket.

A „minyonok” (Minions) nagyon közkedvelt figurák a magyar gyermekek körében. A 2020. év elején beharangozott új Minion rajzfilm nemzetközi bemutatását, mint oly sok más filmét, sajnos, a járványhelyzet és a járványintézkedések miatt elhalasztották. Ennek ellenére a cég a nyár folyamán a hazai és nemzetközi piacon egy időben vezette be a Minion banános hűtött szeletes édességet, amelynek népszerűsége nemcsak az értékesítési számokon mutatkozik meg, hanem a SPAR Maratonon meghirdetett gyermekrajzpályázatunk is híven tükrözte, teszi hozzá de Gereczné Rudnai Éva.

– A megváltozott élethelyzetben és piaci viszonyok között, úgy véljük, és a különböző elemzőktől is azt a visszajelzést kapjuk, hogy a járvánnyal való küzdelem és beszűkült élettér miatt az emberek most még jobban vágynak a kényeztetésre, otthoni kikapcsolódási lehetőségekre – állapítja meg. – Éppen ezért továbbra is elsőrendű fontosságú az innovatív termékfejlesztés, a fogyasztók és a kereskedelmi láncok minél jobb kiszolgálása, a kereskedelmi láncok segítése a fogyasztói igények kiszolgálásában. A 2021-es év tehát számunkra további meglepetésinnovációkat rejt magában, ennek előfutáraként vezettük be 2020 végén Baileys szeletünket, de további meglepetésekkel is szolgálunk a piac számára.

Innovatív vállalatként eddig is fontos helyet foglalt el marketingmixükben a digitális jelenlét, a pandémia által felfokozott és megnövekedett „alternatív világban” (hiszen a munka és a tanulás is áttevődött ide), és ez a továbbiakban is kiemelkedő fontosságú lesz.

– Ugyanakkor bolti jelenlétünket is igyekeztünk és igyekszünk továbbra is másodkihelyezésekkel növelni, ezzel könnyítve a fogyasztók választását, segítve a szűkített időkeret hatékonyabb kihasználását – emeli ki. – Nagy reményeket fűzünk a lakosság átoltottságához, a járvány megfékezéséhez, bízva abban, hogy a korábban, az új termékek bevezetését segítő bolti kóstoltatási lehetőségek is vissza fognak tudni térni. //

Felülteljesítenek a diszkontok a tejdesszert kategóriákban

A hazai piacon elért 30%-os FMCG részesedéséhez képest felülteljesítenek a diszkontok a tejalapú desszerteket (poharas, kanalas desszertek) és snack szeleteket (hűtött tejszeletek és túróalapú snackek) tartalmazó édességek kategóriájában, amely meghaladta a 38%-ot.

Kuntner András-GfK

Kuntner András
business development
manager/retail
GfK

Aháztartások napifogyasztásicikk-vásárlásait monitorozó GfK ConsumerPanel adatai szerint a vizsgált 2018. november 1. és 2020. október 31. közötti éves összehasonlításban a magyar háztartások vásárlási kedve nem lanyhult, egyre többet költünk tejes édességekre, alkalmanként 530 forintot. A diszkontokkal együtt növekszik a kereskedelmi márkák népszerűsége is.

A pudingféléket, krémtúrót, tejberizst és egyéb kanalas tejes desszerteket tartalmazó Tejdesszert kategóriát – mára már viszonylag stabil vásárlói hatókörrel – négyből három háztartás vásárolja. Ugyanakkor az egy háztartásra jutó átlagos vásárlás mintegy 12%-kal nőtt, ami elsősorban a Pudingnak és a Liegeoise-nak (pudding tejszínhabbal) köszönhető, melyek forgalma átlag felett, közel 20%-kal tudott növekedni.

A tejdesszert a diszkontok esetében átlagon felül teljesített. Ennek okai között több tényező is állhat. A számok alapján elmondható, hogy a kereskedelmi márkák részesedése, a közel 10%-os vásárlásigyakoriság-növekedés mellett, mintegy 7%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben a gyártói márkák majdnem ugyanennyivel csökkentek változatlan vásárlási gyakorisággal. Az is látszik, hogy alkalmanként 17%-kal többet költöttünk PL-re, mint az előző időszakban. A PL-ek növekedésében további szerepet játszhat a kategória jelentősen kedvezőbb átlagára is, amely mintegy 35%-os árelőnnyel bír a gyártói márkákkal szemben.

 

tejdesszert-gfk

 

A tejdesszertek vásárlói hatóköre a kategória jellegéből adódóan – vagyis, hogy gyakran a gyermekek számára vásároljuk – magasabb a 3-4 főből álló gyermekes háztartásokban. Ugyanakkor a 2 időszakot összevetve jövedelem szerinti összehasonlításban a magasabb jövedelmi csoportok esetében nőtt a vásárló háztartások száma, míg a többiben csökkenést látunk. //

tejdesszert - gfk

Kapcsolódó cikkeink