Elemzők: kedvezőek a külkereskedelmi kilátások

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 08. 11:40

Továbbra is kedvező a külkereskedelem dinamikája az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

gyumolcs-zoldseg

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett első becslése szerint áprilisban az export euróban számolt értéke 8,9, az importé 9,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, az exporttöbblet 534 millió eurós értéke 21 millió euróval haladta meg a tavaly áprilisit.

Az év első négy hónapjában a külkereskedelmi többlet 3,020 milliárd euró volt, 552 millióval több, mint a múlt év azonos időszakában. Január-áprilisban a kivitel 8,0, a behozatal 6,6 százalékkal nőtt euróban számolva.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a tavalyinál gyengébb euró, a jóval alacsonyabb olajárak és az Európai Központ Bank (EKB) mennyiségi lazítása pozitív hatással lehet az európai konjunktúrára, így élénkülhet a külső kereslet, ami ellensúlyozhatja a belső kereslet importnövelő hatását.

Az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: a kivitel felfutása részben az európai konjunktúra élénkülésének, nagyrészt azonban az újabb autóipari és más iparágak kapacitásnövelésének köszönhető.

Az elemző szerint a tavalyi 6,4 milliárd után az idén 8,4 milliárd euró közelébe ugorhat a külkereskedelmi többlet, mivel a háztartási fogyasztás gyorsuló növekedésének importnövelő hatását ellensúlyozhatja az olaj- és energiaárak meredek zuhanása is. Hozzátette: ez igen jelentős mértékben javítja a cserearányt, mivel az alacsonyabb olaj- és energiaárak akár 2 milliárd euróval csökkenthetik az energiaimport értékét.

A szakértő a forint erősödésére számít középtávon, a várhatóan látványosan tovább javuló külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg hatására.

Balatoni András, az ING vezető elemzője felhívta a figyelmet, hogy az előző hónaphoz képest lassult az export euróban számolt növekedése áprilisban, illetve csökkent a külkereskedelmi többlet, de ezt nem trendfordulónak, hanem ideiglenes megtorpanásnak tartja.

Az elemző szerint a megtorpanás nem lesz tartós, a külkereskedelem dinamikája továbbra is kedvező, a főbb tendenciákban nincs változás. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink