Élelmiszerüzletek is közreműködnek a tömeges oltásban az USA-ban

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2021. 01. 10. 11:47

Amerika vezető kiskereskedelmi láncainak fontos szerep jut a népesség tömeges átoltásában.  Az Albertsons, H-E-B, Hy-Vee és a Walmart már meg is kapta az első COVID-19 elleni vakcina szállítmányokat és megkezdték a beoltást. A legnagyobb kereskedelmi és élelmiszeripari dolgozókat tömörítő szakszervezet sürgeti a láncokat, hogy a következő fázisban a szektor frontvonalában dolgozók is sorra kerüljenek.

Élelmiszerláncok patikáiban oltanak

A Grocery Dive hétvégi különkiadása szerint különböző megközelítéssel láttak hozzá az egyes amerikai láncok a vakcina beadásához. Az mindenki számára egyértelmű, hogy az első fázisban az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói kaphatják meg az oltást.

egy fiola vakcinaEgy fiolában 10 adag

Kérdést vet fel azonban, hogy az egy fiolában levő 10 adag pár órán belüli felhasználását hogyan valósítsák meg. A kormányzati utasítás szerint a maradék adagokat megkaphatják az oltási tervben szereplő következő prioritási csoport tagjai is. Ez azért fontos, mert a második körben már a kereskedelmi dolgozók is szerepelnek. Minden esetre tilos egy-egy megkezdett fiolában levő vakcinát veszni hagyni.

Ki kapja meg elsők közt?

Bár a nemzeti oltási terv szerint kell minden láncnak eljárnia, a megvalósítás mégis sokféle. A Hy-Vee csapata december 29-én Fairmontban, egy hosszútávú ellátást biztosító intézmény dolgozóinak és lakóinak adta be az oltást, ahova 28 nap múlva újra visszatérnek a következő adaggal.

Vakcina a HEB-nél

A H-E-B ugyanakkor úgy döntött, hogy a helyi egészségügyi ellátásban dolgozókat részesíti előnyben. Ők egy online eszközt is kifejlesztettek az ütemezésre, de csak akkor kezdik majd el használni, ha nagyobb mennyiségű vakcina érkezik be hozzájuk.

Az Albertsons december 18-án küldte el egy alaszkai klinikára az első oltásokat, amelyeket a Carrs Safeway gyógyszerészei segítségével adtak be. Következő lépésként az üzleteiben levő patikáknak küldi ki a lánc az oltóanyagot.

A Walmart egészen máshogy fogta meg a feladatot. Közleményük szerint az első hozzájuk érkező adagokat a saját gyógyszertári dolgozóik kapják meg, mert nekik kell majd végig segédkezni a tömeges oltás lebonyolításában. Az első Walmart dolgozó, aki megkapta az oltást egy újmexikói patika menedzser volt. Több, mint 5000 Walmart és Sam’s Club patika áll készen USA szerte a tömeges oltás lebonyolítására a következő prioritási fázisokban.

Walmart patikák oltásra készen

A Walmart patikák oltásra készek

A Kroger, Publix és Ahold Delhaize szintén leszerződött a kormánnyal, így hamarosan ők is közreműködhetnek a nagyszabású oltási terv megvalósításában.

Mikor kerülnek sorra a kereskedelmi dolgozók?

Az 1,3 millió főt tömörítő Egyesült Élelmiszeripari és Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (UFCW) sürgeti a kereskedelmi láncok vezetőit, hogy biztosítsák a frontvonalban dolgozók mielőbbi beoltását, ahogy a nemzeti oltási terv következő prioritási fázisába lépnek.

-Az amerikai élelmiszeripari dolgozók legnagyobb szakszervezeteként az UFCW felszólítja az élelmiszerboltok vezérigazgatóit, hogy haladéktalanul működjenek együtt a kormányzókkal és garantálják az oltáshoz való hozzáférést frontvonalbeli alkalmazottaik számára. Hazánk (az USA) számára elsődleges az élelmiszeripari dolgozók védelme, ami elengedhetetlen a közösségünk biztonságának megőrzéséhez és a jövőbeni kitörések megelőzéséhez ezeken a nagy fertőzés-kockázatú munkahelyeken – mondta Marc Perrone, az UFCW nemzetközi elnöke január 1-jei nyilatkozatában.

Kapcsolódó cikkeink