Élelmiszerár-robbanás várható
Nemzetközi agrárelemzők szerint az elmúlt harminc év legnagyobb világpiaci élelmiszerár-emelkedése előtt állunk .
A drágulást a
bioüzemanyag-termelés látványos felfutása, az éghajlatváltozásra utaló szárazság,
valamint a javuló életszínvonalú indiaiak és kínaiak fogyasztásának növekedése
okozza. A bioipar fejlődése miatt számos elemző ma már „etanolválságról"
beszél. Az igényeket ugyanis gabonából (kukoricából) nem lehet kielégíteni
újabb piaci megrázkódtatások nélkül. A kereslet növekedése nemcsak a
gabonaárakat hajtja fel, hanem – a takarmányköltségek növekedése miatt –
drágítja az állattenyésztési termékeket is.
A felfutó bioüzemanyag-gyártás
Magyarországon is bizonytalanságot okoz, mert további konkurenciát támaszthat
az állattartóknak, és akadályozhatja az állattenyésztés fejlesztését célzó
kormánytervek megvalósítását is. Az élelmiszerek nálunk a teljes fogyasztói
árindexnél jobban, 12,5 százalékkal drágultak az első négy hónapban az előző év
hasonló időszakához képest. Ezt a tavalyi áfaemelés, illetve a mezőgazdasági
alapanyagárak és az energiaköltségek emelkedése okozta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Mit mondanak a vásárlók az új kereskedelmi eszközökről?
A Consumer Panel Hungary GfK–YouGov év elején megkérdezte paneltagjait online vásárlási szokásaikról,…
Tovább olvasom >Speciális élelmiszerek toplistája: 1. Diabetikus, 2. Szénhidrátcsökkentett, 3. Laktózmentes
Együnk-e tojást, vagy nem ajánlott? Igyunk-e állati eredetű tejet, vagy…
Tovább olvasom >Közösség a közösségben
A Magyar Termék Nonprofit Kft. legutóbbi, MesterMűvek üzleti workshopja igazi mérföldkőnek bizonyult, miután…
Tovább olvasom >