Egyre több zacskós levest fogyaszt a magyar

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 09. 11:51

A legfrissebb FMCG-trendek azt mutatják, hogy a magyarok egyre inkább az egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételeket részesítik előnyben. Ezen belül a zacskós levesek váltak különösen kedvelté, könnyen elérhetők, gyorsan elkészíthetők, és pénztárcakímélők is.

Éves szinten fejenként 4,1 adag zacsis leves fogy Magyarországon. Ugyan a hazai fogyasztás messze elmarad Ázsia országaitól, ahol 10-szer vagy akár 20-szor annyi adagot fogyasztanak, a növekedés az előző évekhez képest egyértelmű.

A HelloVidék magazin szakértői véleményeket kértek Ressely-Szarvas Veronikától, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének kommunikációs bizottsági elnökétől. A szakember kifejtette, hogy bár a zacskós levesek gyorsak és kényelmesek, az összetevőiket érdemes alaposan áttanulmányozni. Magas nátrium- és zsírtartalommal rendelkezhetnek, valamint tartalmazhatnak mesterséges ízfokozókat és egyéb adalékokat.

A szakértő szerint a zacskós levesek nem nyújtanak teljes értékű étkezést, és hosszú távú fogyasztásuk esetén hiányozhatnak a szervezet számára fontos tápanyagok. Fontos tehát, hogy mértékkel fogyasszuk, és figyeljünk az összetevők minőségére.

A beszélgetés során felvetődött, hogy miként tehetjük egészségesebbé vagy tartalmasabbá az ilyen levest. A szakértő ajánlása szerint zöldségekkel felturbózhatjuk a levest, ezzel növelve a vitaminok, rostok és ásványi anyagok tartalmát. Azok, akik több fehérjét vagy szénhidrátot szeretnének, tejszínnel, reszelt sajttal vagy házi krutonnal dúsíthatják az ételt.

Végül, a szakértő felhívta a figyelmet a házilag készült és a zacskós leves közötti különbségekre. A házi leves előnye, hogy teljes kontrollunk van az összetevők felett, és szabályozhatjuk a tápértékét. A zacskós levesek esetén azonban gyakran magasabb a telített zsírsav tartalom, és korlátozottak vagyunk az összetevők kiválasztásában.

A lényeg, hogy a jó minőségű zacskós leveseket mértékkel fogyasszuk, figyeljünk az összetevőkre és a tápanyagtartalomra, és ne felejtsük el előnyben részesíteni a friss, természetes alapanyagokból készült ételeket, amennyiben az időnk engedi.

Kapcsolódó cikkeink