Egyre több zacskós levest fogyaszt a magyar
A legfrissebb FMCG-trendek azt mutatják, hogy a magyarok egyre inkább az egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételeket részesítik előnyben. Ezen belül a zacskós levesek váltak különösen kedvelté, könnyen elérhetők, gyorsan elkészíthetők, és pénztárcakímélők is.
Éves szinten fejenként 4,1 adag zacsis leves fogy Magyarországon. Ugyan a hazai fogyasztás messze elmarad Ázsia országaitól, ahol 10-szer vagy akár 20-szor annyi adagot fogyasztanak, a növekedés az előző évekhez képest egyértelmű.
A HelloVidék magazin szakértői véleményeket kértek Ressely-Szarvas Veronikától, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének kommunikációs bizottsági elnökétől. A szakember kifejtette, hogy bár a zacskós levesek gyorsak és kényelmesek, az összetevőiket érdemes alaposan áttanulmányozni. Magas nátrium- és zsírtartalommal rendelkezhetnek, valamint tartalmazhatnak mesterséges ízfokozókat és egyéb adalékokat.
A szakértő szerint a zacskós levesek nem nyújtanak teljes értékű étkezést, és hosszú távú fogyasztásuk esetén hiányozhatnak a szervezet számára fontos tápanyagok. Fontos tehát, hogy mértékkel fogyasszuk, és figyeljünk az összetevők minőségére.
A beszélgetés során felvetődött, hogy miként tehetjük egészségesebbé vagy tartalmasabbá az ilyen levest. A szakértő ajánlása szerint zöldségekkel felturbózhatjuk a levest, ezzel növelve a vitaminok, rostok és ásványi anyagok tartalmát. Azok, akik több fehérjét vagy szénhidrátot szeretnének, tejszínnel, reszelt sajttal vagy házi krutonnal dúsíthatják az ételt.
Végül, a szakértő felhívta a figyelmet a házilag készült és a zacskós leves közötti különbségekre. A házi leves előnye, hogy teljes kontrollunk van az összetevők felett, és szabályozhatjuk a tápértékét. A zacskós levesek esetén azonban gyakran magasabb a telített zsírsav tartalom, és korlátozottak vagyunk az összetevők kiválasztásában.
A lényeg, hogy a jó minőségű zacskós leveseket mértékkel fogyasszuk, figyeljünk az összetevőkre és a tápanyagtartalomra, és ne felejtsük el előnyben részesíteni a friss, természetes alapanyagokból készült ételeket, amennyiben az időnk engedi.
Kapcsolódó cikkeink
A Wolt éves összefoglalója: a magyarok sajtburgert rendelnek házhoz
Az elmúlt év során a Wolt, Magyarország egyik vezető ételrendelő…
Tovább olvasom >Pick: a virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában
A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, de a magyar…
Tovább olvasom >További cikkeink
BH AgrárTrend Index: stabilizálódtak a magyar élelmiszer-gazdaság kilátásai
Stabilizálódott a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek korábbinál kedvezőbb helyzetértékelése 2024 első…
Tovább olvasom >GVH: Indokolt a versenytörvény egyes módosításainak halasztása
A Gazdaság Versenyhivatal (GVH) egyetért a versenytörvény egyes tervezett módosításainak…
Tovább olvasom >Ezekből a RevoCupokból ihatunk idén
Több mint 400 mű érkezett a VÍZió nevű grafikai pályázatra,…
Tovább olvasom >