Egyre több szálloda épül Budapesten

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 04. 23. 10:40

A most zajló építkezések között egyre több a szálloda, legalábbis Budapesten, ahol a turisták számának növekedése teljes mértékben indokolja a férőhelyek bővítését – olvasható a portfolio.hu-n.

Az érdeklődés már az alacsonyabb kategóriák iránt is erősödik, amit jól mutat, hogy az ötcsillagos helyett már a négycsillagos szállodák kihasználtsága a legmagasabb, ráadásul a fejlesztések között a hibridhotelek is kezdenek megjelenni. Az MNB kereskedelmi ingatlanpiaci jelentéséből kiderül, hogy hol áll ma a hazai szállodapiac a néhány évvel ezelőttihez képest.

Az elmúlt év egészét tekintve a hazai szállodák teljesítménye összességében minden kategóriában javult az azt megelőző évhez képest. Szobaár tekintetében az ötcsillagos szállodák produkálták a legnagyobb növekedést, az átlagos bruttó szobaár 2018 végén már meghaladta az éjszakánkénti 45 ezer forintot ebben a kategóriában, ami éves alapon 8,5 százalékos növekedést jelent.

A megelőző évhez hasonlóan 2018-ban is a 4 csillagos szállodák foglaltsága volt a legmagasabb (68,9 százalék) országos szinten. A 3 és 5 csillagos szállodák foglaltsági adatai tavaly enyhe csökkenést mutattak 2017-hez képest, de a szobaárak növekedése miatt ez nem járt a jövedelmezőség romlásával.

A korábbi évek tendenciájától eltérően a 2018-ban megvalósult és a következő években tervezett szállodanyitások fókuszában Budapest áll. 2018 során a magyar piacon 10 új szálloda került átadásra összesen 645 szobával, ez valamivel kevesebb a 2017-es átadásoknál, amikor 13 új szálloda nyitotta meg kapuit, összesen 844 szobával. Az elmúlt évekhez képest szembetűnő változás volt még a szállodanyitásoknál, hogy az új szobakínálat túlnyomó része (81 százaléka) Budapesten jelent meg, amíg a 2015-2017 közötti időszakban a Budapesten kívüli, főként Balaton környéki nyitások voltak túlsúlyban.

A budapesti fókusz a fejlesztési aktivitásban is tetten érhető: 2018. december végén országszerte 86 hotelprojekt volt előkészítési vagy építési fázisban, amelyből 53 projekt (6130 szoba) található Budapesten és 33 projekt (1293 szoba) Budapesten kívül. Az élénk szállodaépítési aktivitást jól jelzi, hogy a következő három évben összesen több mint kétszer annyi szállodai szoba átadását tervezik, mint amennyi az elmúlt négy évben összesen elkészült. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink