Egyre több plázás vendéglátóhely zár be vasárnapra

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 18. 10:45

Egyre több plázában működő vendéglátós dönt úgy, hogy vasárnap nem nyit ki.

etterem3Vitába keveredtek bérbeadójukkal a bevásárlóközpontokban működő vállalkozások. Vasárnap a boltzár miatt a vendéglátóhelyek forgalma jelentősen visszaesett a plázákban, az üzemeltetők azonban nem szívesen engednek a szerződésben foglalt költségekből.

Szombatonként nincs okunk panaszra, azonban a vasárnapi zárva tartás miatt a hét utolsó napján már nem éri meg kinyitnunk, annyira érezhető, hogy a vásárlók elkerülik a nagy üzletházakat – jelezte egy fővárosi plázákban kávézókat, éttermet üzemeltető vállalkozó.

A bérbeadók arra hivatkoznak, hogy a szerződésben foglalt összegtől nem áll módjukban eltérni. Több vendéglátós döntött úgy, hogy vasárnaponként mégsem tart nyitva, mert egyelőre úgy tűnik, eredménytelenül keresik a közös nevezőt a plázák üzemeltetőivel – írja a Napi Gazdaság.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára, Balatoni Judit hangsúlyozta: még nagyon kevés idő telt el a vasárnapi boltzár bevezetése óta, így azt még nem lehet megállapítani, hogy a forgalom heti, illetve havi szinten hogyan alakult az egyes bérlőknél. Az természetes, hogy a vasárnapi forgalom csökkent, a házak látogatottsága is visszaesett, de ennek az üzletmenetre gyakorolt hatásait még nem lehet megmondani – jelezte a főtitkár.

A boltok zárva tartásáról március 15-én életbe lépett új törvény értelmében a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek egy évben ötször nyithatnak ki vasárnap – és ez általában meg is éri nekik. A plázákban lévő vendéglátósoknak viszont jelentősen csökkent a forgalmuk a vasárnapi boltzár miatt. (Origo)

Kapcsolódó cikkeink