Egyre több plázás vendéglátóhely zár be vasárnapra
Egyre több plázában működő vendéglátós dönt úgy, hogy vasárnap nem nyit ki.
Vitába keveredtek bérbeadójukkal a bevásárlóközpontokban működő vállalkozások. Vasárnap a boltzár miatt a vendéglátóhelyek forgalma jelentősen visszaesett a plázákban, az üzemeltetők azonban nem szívesen engednek a szerződésben foglalt költségekből.
Szombatonként nincs okunk panaszra, azonban a vasárnapi zárva tartás miatt a hét utolsó napján már nem éri meg kinyitnunk, annyira érezhető, hogy a vásárlók elkerülik a nagy üzletházakat – jelezte egy fővárosi plázákban kávézókat, éttermet üzemeltető vállalkozó.
A bérbeadók arra hivatkoznak, hogy a szerződésben foglalt összegtől nem áll módjukban eltérni. Több vendéglátós döntött úgy, hogy vasárnaponként mégsem tart nyitva, mert egyelőre úgy tűnik, eredménytelenül keresik a közös nevezőt a plázák üzemeltetőivel – írja a Napi Gazdaság.
A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára, Balatoni Judit hangsúlyozta: még nagyon kevés idő telt el a vasárnapi boltzár bevezetése óta, így azt még nem lehet megállapítani, hogy a forgalom heti, illetve havi szinten hogyan alakult az egyes bérlőknél. Az természetes, hogy a vasárnapi forgalom csökkent, a házak látogatottsága is visszaesett, de ennek az üzletmenetre gyakorolt hatásait még nem lehet megmondani – jelezte a főtitkár.
A boltok zárva tartásáról március 15-én életbe lépett új törvény értelmében a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek egy évben ötször nyithatnak ki vasárnap – és ez általában meg is éri nekik. A plázákban lévő vendéglátósoknak viszont jelentősen csökkent a forgalmuk a vasárnapi boltzár miatt. (Origo)
Kapcsolódó cikkeink
A World Culinary Awards idén is díjazta a legjobb éttermeket
A gasztronómiai világ legjobbjait ünneplő World Culinary Awards idén is…
Tovább olvasom >Itt épül Magyarország legnagyobb prémium spaszállodája
Egyedi építészeti megoldásokkal épül Magyarország legnagyobb, ötcsillagosra tervezett spaszállodája, közel…
Tovább olvasom >A brunch egyre népszerűbb Magyarországon
Az elmúlt években a brunch, vagyis a reggeli és ebéd…
Tovább olvasom >További cikkeink
Görög uniós biztosjelölt: a közlekedés és a turizmus alapvető pillérei a fenntartható jólétnek és a versenyképességnek
Európának új tervre van szüksége a fenntartható jólét és versenyképesség…
Tovább olvasom >Színe és fonákja
Ahogy arra már többször is utaltunk, a cukrászok termékfejlesztési próbálkozásainak…
Tovább olvasom >Megugrik az európaiak utazási kedve: A 2024-es év őszi és téli szezonjának utazási trendjei
Az Európai Utazási Bizottság (ETC) legújabb kutatása szerint jelentős növekedés…
Tovább olvasom >