Egymilliárd dolláros kárt okozott a hőség Szerbiában

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 08. 15. 11:02

Az utóbbi évek átlagához képest körülbelül egymilliárd dollárral kevesebb haszonra számíthat a szerb mezőgazdaság az utóbbi hetek hősége és szárazsága miatt – hangsúlyozták mezőgazdasági szakértők a Danas című szerb napilap keddi mezőgazdasági összefoglalójában.

kukorica

A számítások szerint az idei hozam 20 százalékkal lesz kisebb a megszokottnál. A mezőgazdaság a bruttó hazai termék (GDP) tíz százalékát teszi ki Szerbiában, ám ez az idei esztendőben nyolc százalékra csökkenhet – jelentette ki Milan Prostran mezőgazdasági szakember. Hozzátette: tavaly rekordévet zárt a mezőgazdaság, ezért nem a 2016-os eredményekkel hasonlítják össze az idei esztendőt, hanem az utóbbi évek átlagával.

Zarko Galetin agrárközgazdász szerint a szója szinte teljesen tönkrement, kivitelre az idén nem lehet számítani, míg egyelőre nem lehet tudni, mennyivel termett kevesebbet a kukorica, a cukorrépa és a napraforgó, az viszont biztos, hogy terméscsökkenéssel kell számolni.

A szakember szerint a szerb mezőgazdaságot a nem megfelelő mértékben kiépített védelmi rendszerek is befolyásolják. A jégvédelmi rendszerek és az öntözőrendszerek sokkal kisebb területen védik a földeket, mint például az Európai Unió országaiban. Míg az unió országaiban a megművelt földterületek mintegy 20 százalékán építettek ki öntözőrendszert, Szerbiában ez csupán 3 százalék, tette hozzá.

A becslések szerint a gyümölcstermesztők is hiánnyal számolhatnak az idén, a vártnál 100-120 ezer tonnával kevesebb lesz a termés. A legjobban a szilva sínylette meg a szélsőséges időjárást, körülbelül 80 százaléka tönkrement, de almából is csak fele annyi termett, mint tavaly. A szőlőt viszont a meleg és a szárazság csak annyiban érintette, hogy előbb kell szüretelni, a termés mennyisége nem tér el a megszokottól – írta a Danas. (Markovics Annamária, MTI)

Kapcsolódó cikkeink