Magazin: Egészségesebbnek tartja a bioélelmiszert a magyarok zöme

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 28. 12:15

Száz magyar fogyasztóból nyolcvannégyen tartják a biotermékeket az egészségesebbnek. Hetvenen úgy gondolják, hogy bioélelmiszerrel elkerülik a növényvédő szereket és más mérgeket. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat globális, Magyarországon is végzett felmérése.

A bio mellett szól a magyar megkérdezettek szerint sorrendben: A biotermékek mentesek a génmódosítástól; vásárlásukkal is segítik a kistermelőket és a vidéki településeket; helyes magatartásnak látszik; a bioélelmiszerek táplálóbbak; jobban ízlenek; végezetül „helytelenítem a modern mezőgazdasági termelési módszereket”.

Sokan tartják drágának

A fenti, hazánkban feltárt vélemények többé-kevésbé hasonlítanak az európai átlaghoz, legalábbis ami a sorrendet illeti. Huszonnyolc ország átlagában ugyanis a válaszadók elsősorban szintén azért vesznek bioterméket, mert egészségesebb. Utána következik a növényvédő szerek és mérgek elkerülése, továbbá a biotermelés előnyös volta a környezet szempontjából. Figyelemre méltó, hogy a génmódosítást másutt kevesebben említették, mint Magyarországon.

Vásárlás tekintetében már nagyobbak az eltérések. Amíg nálunk csak minden nyolcadik fogyasztó szokott kisebb-nagyobb gyakorisággal bioterméket vásárolni, addig Európában átlag minden harmadik.

Akik nem szoktak ilyet venni, mindenütt azzal magyarázzák viselkedésüket, hogy a biotermékek ára túlságosan magas. Szerepet játszik ebben az is, hogy a magyarok egynegyed része nem jut el olyan üzletbe, ahol bioterméket árusítanak. Európában minden nyolcadik megkérdezett van ilyen helyzetben.

Előtérbe kerül az utóbbi időben, hogy a bioélelmiszerek termelése kíméli a környezetet. Egy erre vonatkozó kérdésre a magyarok 63 százaléka válaszolta, hogy szerinte a biogazdálkodás pozitívan hat a környezetre. További 23 százalék ezt nem így látja. Azok aránya, akik nem tudnak állást foglalni a kérdésben, 14 százalék Magyarországon.

Kapcsolódó cikkeink