Dreher Sörgyárak: kockázatkezelésből kitűnő

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 17. 11:23

Az idén 5 éves Magyar Credit Management Szövetség a Dreher Sörgyárak követelés- és kockázatkezeléssel foglalkozó szakembereinek ítélte oda az Év Credit Management Csapata díjat. Az elismerés tudatos építkezés eredménye: a vállalat az elmúlt 5 év során többek között partnereivel való együttműködése, azok pénzügyi átvilágítása és folyamatos képzése révén minimális szintre csökkentette kintlévőség állományát úgy, hogy működésének jelentős részét Magyarország legkockázatosabb szektorában, a vendéglátóiparban végzi. Ennek köszönhetően az elmúlt pénzügyi évben mindössze 31 millió forint értékvesztést könyvelt el, ami bruttó forgalmának pár tízezredét teszi ki.

dreherAz Opten szakértői szerint a vendéglátóipar a legkockázatosabb üzletág a gazdaságban: 2015. 3. negyedévének elején 23021 cég tevékenykedett a HoReCa szektorban, míg 3 hónappal később ugyanez a szám 22595-re csökkent. Egy ilyen iparágban a partnerekkel való szoros együttműködés, azok rendszeres pénzügyi átvilágítása, edukálása, valamint a kintlévőségek és kockázatok kezelése kiemelt jelentőséget kap. Ebben a környezetben az ország vezető sörgyártója, a Dreher Sörgyárak a tavalyi pénzügyi évben összesen 31 millió forint értékvesztést könyvelt el. Különösen figyelemreméltó az eredmény annak fényében, hogy a cég árbevételéhez azok a partnerek járultak hozzá a legnagyobb mértékben, amelyeknek hitelre is értékesítenek.

Az eredmények mögött a cég követelés- és kockázatkezeléssel foglalkozó szakemberei állnak. Az Év Credit Management Csapata díjat frissen elnyerő részlege többek között minimalizálta a vállalat pénzügyi kitettségét annak köszönhetően, hogy az elmúlt 5 évben vásárlói között negyedére redukálta fedezetlen hitelállományát, valamint a havi fizetési átlagnapokat ugyanezen időszak alatt 41 napról 25-re csökkentette. Az ország vezető sörgyártójának kiemelkedő teljesítményét jól mutatja, hogy az elmúlt években nem volt szükség hitelbiztosítás és bankgaranciák lehívására.

„Vállalatunk egyik legfontosabb célkitűzése a működő tőke folyamatos javítása. Ennek egyik alappillére a követelésállomány csökkentése és a kockázatok minimalizálása. Büszke vagyok a követelés- és kockázatkezeléssel foglalkozó csapatunkra, az általuk elmúlt években elért eredményekre és örömmel tölt el, hogy a felkészültségüket ez a szakmai díj is elismeri” – mondta Lénárt Tibor, a Sörgyárak pénzügyi szolgáltatások vezetője.

Kapcsolódó cikkeink