Drágulnak az alapvető élelmiszerek
Hamarosan drágulhat a kenyér, a tej és a baromfi, a feldolgozott húsárunak viszont húsvétig nem nő az ára.
Az év elején a húsfeldolgozók azért nem gondolhatnak áremelésre, mert ez számukra holtszezon, ekkor ugyanis az átlagos fogyasztás mintegy 15 százalékkal mérséklődik minden évben. A sütőiparban 10-I5 százalékos drágulásra volna szükség ahhoz, hogy az utóbbi időben bekövetkezett költségemelkedést a pékek fedezni tudják. A pékségek döntő hányada a múlt évben vagy nem ért el pozitív gazdasági eredményt, vagy veszteséges volt. Így létkérdéssé vált számukra, hogy átadási áraikat növelni tudják. Erről februárban kívánnak egyeztetni a kiskereskedelmi áruházláncok képviselőivel. A baromfitermékek átadási áraiban minimum tízszázalékos emelés lenne szükséges – vélik szakértők. A tejfeldolgozók 4-8 százalékos átlagos átadási árnövelést szeretnének elérni, mivel a tejtermelés az utóbbi időben mintegy tíz százalékkal esett vissza, a feldolgozható tej mennyisége pedig még ennél is nagyobb mértékben mérséklődött. A magyar piacot érzékenyen érinti a növekvő tejimport is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >