Drágulnak a húsok: az önköltségi árak emelkedése és a feldolgozók nehézségei állnak a háttérben
A húsok áremelkedése komoly kihívások elé állítja a feldolgozókat az önköltségi árak emelkedése miatt – mondta Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke a Pénzcentrumnak adott nyilatkozatában. A szakember szerint az élőállat ára az elmúlt másfél évben kétszeresére emelkedett egy ponton, majd csökkenni kezdett, de a feldolgozók még mindig kritikus veszteségeket könyvelhetnek el.
Éder Tamás szerint a húsfeldolgozóknak muszáj árat emelniük annak érdekében, hogy megállíthassák az ágazat folyamatos veszteségeit. A piaci logika alapján valóban lehet áremelésre számítani, de a fogyasztókra áthárítani az önköltséget nem volt lehetőség, ami további problémákat okozott az iparágban.
Az élőállat ára az elmúlt másfél évben a duplájára nőtt egy időszakban, azóta csökken, de a feldolgozás még mindig kritikus veszteségeket kell, hogy leírjon – tette hozzá a szakember.
Az Agrárszektor főszerkesztője, Braunmüller Lajos úgy véli, hogy bár lesz további áremelkedés, az várhatóan nem lesz olyan nagymértékű, mint amilyen az iparág helyzetéből adódna. A fogyasztás hiánya miatt csak kisebb mértékű áremelkedés várható, noha a feldolgozók költségei indokolnák a nagyobb áremelést.
Az Eurostat adatai szerint 2024 februárjában a legtöbb uniós országban nőttek a húsárak, de voltak olyanok is, ahol csökkentek. Magyarországon az árak 0,8%-kal emelkedtek, de összességében az EU-ban 3,3%-kal volt magasabb a hús ára, mint egy évvel korábban. A sertéshús ára a legnagyobb mértékben nőtt, 5,7%-kal.
Kapcsolódó cikkeink
Erősödött az élő sertés exportja
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 22,7 százalékkal 22,5 ezer…
Tovább olvasom >A beszállítói és beszerzői célok ugyanazok, de csatornánként mások a kihívások és tervek – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Keddtől a kiskereskedelem tudományában mélyedhettek el az FMCG-szabadegyetem hallgatói a…
Tovább olvasom >A magyar húsipar kihívásai és teljesítménye 2023-ban
A 2023-as év a magyar élelmiszeripar számára jelentős kihívásokkal telt,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >