Drágulhat jövőre a kenyér
A kenyér 30 százalékos áremelkedésével kell kalkulálniuk a fogyasztóknak januártól, mivel a sütőiparban növelni kell a béreket a munkaerő megtartása érdekében – írja a Magyar Hírlap.
A lapnak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke úgy nyilatkozott, minden pékség maga dönti el, hogy mikortól és milyen mértékben emeli árait, amiből a januártól növekvő béreket kell kifizetniük, továbbá kezelniük kell a minimálbéremelésből és a garantált bérminimum-növekedésből fakadó bérfeszültségeket.
A cikk szerint egy pék szakmunkás jelenleg havonta átlagosan 160 ezer forintot keres, miközben már háromezren hiányoznak a szakmából, mivel sokan inkább külföldön helyezkednek el.
Septe József a lapnak megjegyezte, kormányzati ígéretet kapott arra, hogy 2018-ban 5 százalékra mérséklődhet a kenyér jelenlegi 18 százalékos áfája.
A pékszövetség vezetője beszélt arról is, hogy az országban valamivel kevesebb mint ezer magyar pékség működik mintegy hétszáz albán mellett. (hirado.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar hagyományokkal és mediterrán életérzéssel találkozhatunk az Ország kenyere és Innovatív kenyere díj győzteseinél
Izgalmas eredménnyel zárult a XIV. Szent István Napi Kenyérverseny: 2025-ben…
Tovább olvasom >Új kenyér, régi értékek: kihirdették a Szent István-napi kenyérverseny győzteseit
A Magyar Pékszövetség idén tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Szent…
Tovább olvasom >Megállíthatatlanul drágul a kenyér – és vele együtt minden a pékségből
A kenyér a magyar családok asztalának alapdarabja, mégis egyre kevesebben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Félidei dinnyekörkép: nehéz szezon, piacromboló akciók, elkeseredett termelők
A hazai dinnyeszezon egy-két hét csúszással indult a szokatlanul hűvös…
Tovább olvasom >Nyitott portákkal várják a vásárlókat a kistermelők
Országszerte kinyitják kapuikat a fogyasztók előtt a hazai kistermelők. A…
Tovább olvasom >Megnyitotta első kizárólag non-food üzletét a Lidl Németországban
A németországi Lotstettenben nyitotta meg első, kizárólag nem-élelmiszer termékeket kínáló…
Tovább olvasom >