Drágulhat a csirke

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 09. 00:05

Várhatóan 8-10 százalékkal drágulnak április-májusra a csirketermékek a hazai boltokban, mivel erőteljesen élénkül a magyar áruk iránti, árfelhajtó hatású nyugat-európai kereslet.

Bárány László, az ágazati szereplőket tömörítő Baromfi Terméktanács (BT) elnöke szerint a bővülő megrendelések négy-hat hét alatt elapaszthatják a ma meglévő iparági húskészleteket, és ez belföldön is keresletnövekedéshez, illetve áremelési lehetőséghez vezethet. Az árváltozás olyan korrekciónak is felfogható, amely kiemelheti a csirkeszektort a tavaly októberi csökkenés hatására kialakult, veszteséges gazdálkodási helyzetből.
A nyugat-európai vásárlások részben azért bővülnek, mert a szokatlanul kemény tél hatására a tenyészállományok tojástermelése visszaesett, ezért a felnevelhető broilercsirkék mennyisége is csökkent. Emellett Oroszország is bejelentette, hogy a csirketermelésben néhány éven belül önellátóvá kíván válni, ezért fokozza európai szaporítóanyag-megrendeléseit.
A változásokat tükrözi, hogy a (keltető)tojásárak az ilyenkor megszokott 16-18 eurocentről darabonként 24-25 eurocentre nőttek, és ma stabil jövedelmet biztosítanak a tojástermelőknek. Ezzel párhuzamosan a legfőbb magyar exportcikknek számító csirkemellfilé értékesítési árai az eddigi 2,60-2,80 euróról kilogrammonként 20-30 eurocenttel emelkedtek, és a BT elnöke szerint a következő hetekben további 20-30 eurocentes drágulás várható. E növekedés magával húzza majd a baromfiipar hazai eladási árait is, így a belföldi kiskereskedelemben 1590 forint körüli csirkemellárak alakulhatnak ki a mostani 1190 forintos átlagár helyett. Az áremelkedés révén valószínűsíthető az is, hogy az élőcsirkefelvásárlási árak is 2-3 százalékkal emelkedhetnek – írja a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink