Dobozközösség
Évente akár több mint 13 millió darab műanyag elviteles doboz kerülhet a kukába csak a fővárosban, a koronavírus-járvány pedig csak tetézi a problémát: az Indepack Kft. felmérései szerint a márciusi időszakban duplájára nőtt az egyszer használatos elviteles dobozok forgalma.
Ezek alternatívája lehet az újrahasználaton alapuló, biztonságos és higiénikus megoldást nyújtó dobozrendszer, amelyet az év végéig tesztel Budapest belvárosában a Felelős Gasztrohős Alapítvány. A rendszer működése egyszerű: a vendég előfizet a Rakun Dobozközösség telefonos alkalmazásában, és meglévő előfizetését egy QR-kóddal igazolja a vendéglátóhely felé. A Dobozközösség tagéttermei az Alapítvány által rendelkezésre bocsátott rozsdamentes acéldobozokba tálalják ki a kért fogást. A vendég a használt, de elmosott dobozt bármelyik tagétterembe visszaviheti, ahol ezután szakszerűen, fertőtlenítő mosogatással tisztítják, tehát a rendszer élelmiszer-higiéniailag biztonságosabb is, mint ha a vendég a saját dobozába kérné az ételt. Így a jelen járványügyi helyzetben sem kell az egyszer használatos műanyagok felé fordulnunk.
Az Alapítvány várja a tagéttermek jelentkezését. További információk a rakun.hu-n olvashatók. //
Kapcsolódó cikkeink
Te éttermed, én jövőm
A fenntarthatóság azt jelenti, szükségleteinket úgy elégítjük ki, hogy közben…
Tovább olvasom >101 vendéglátóhely fogadja el országszerte a Rakun-dobozokat
Az alig több mint másfél éves Rakun Dobozközösség olyan szolgáltatás,…
Tovább olvasom >Helyi alapanyagok az éttermekben
Az ENSZ a Fenntartható Fejlődési Célok mentén kidolgozott egy fenntarthatóbb…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >