101 vendéglátóhely fogadja el országszerte a Rakun-dobozokat

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 06. 30. 09:53

Az alig több mint másfél éves Rakun Dobozközösség olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi az ételelvitel és -kiszállítás során az egyszer használatos dobozok kiváltását. A fenntarthatóság tekintetében is figyelemre méltó, nagyon 21. századi kezdeményezés működéséről, növekedésének nehézségeiről dr. Horváth Sarolta társalapítóval beszélgettünk.

– Hány étterem, illetve hány felhasználó tagja ma a Rakun-rendszernek?

Dr. Horvátth Sarolta társalapító
Rakun

– Jelenleg 101 vendéglátóhely fogadja el országszerte a Rakun-dobozokat, 14 városban vagyunk jelen. 2400 körüli regisztrált felhasználónk van, napi szinten nagyjából 50 használatot látunk a rendszerben. A fejlődésünkre kicsit a tyúk-tojás dilemma jellemző: amíg nincs elég vendéglátóhely, ahol lehet használni a dobozokat, addig nem lesznek Rakun-használók, a vendéglátóhelyeknek pedig mindig az az első kérdésük, hogy hány felhasználónk van. Februárra értük el azt a lefedettséget, ami egy nagyobb löketet adott a felhasználói szám növekedésének is.

– Mit ad a Rakun az étteremnek, és mit a fogyasztóknak?

– Az használhatja a Rakun-dobozokat, aki előfizet a Rakun Dobozközösség applikációban, és fizet egyhavi fix bérleti díjat a dobozok korlátlan használatáért – a vendéglátóhelyen már semmilyen fizetési kötelezettsége sincs.

A vendéglátóhelyekkel külön szerződünk. A dobozokat ők egy jelképes összegért bérlik, havi nettó 100 Ft/doboz díjat fizetnek (de maximum 5000 Ft-ot). Ezért cserébe mi adunk nekik marketinganyagokat, elfogadóhelyként felkerülnek a térképünkre, és figyeljük és értesítjük őket, ha fogytán van a dobozuk. A dobozokat nekik kell mosniuk a HACCP szabályok szerint.

A koncepció a világ más részein is most van terjedőben

Mekkora mennyiségben van szükségük az éttermekben a dobozokra?

Jelenleg mintegy 3600 doboz van kint a rendszerben. A tapasztalatok alapján azt javasoljuk, hogy 40 dobozzal induljanak a helyek, egy kétdobozos leves-főétel kombinációban ez átlagosan 10 vendég kiszolgálására elég, mert mindig kell a vendéglátóhelyen cseredoboznak is lennie. Akad olyan hely, ahol a vendégek sokára figyelnek fel a lehetőségre, ott akár hónapokig elég ez a mennyiség, van, ahol már az első héten beindul a rendszer, nekik gyorsan viszünk ki új dobozokat.

– Kiszállító cégekkel is van kapcsolatuk?

– Többször is próbáltuk felvenni velük a kapcsolatot, volt pozitív visszajelzés is: egy céggel folyamatban is vannak a tárgyalások egy próbarendszer üzemeltetéséről. A fő akadályt az jelenti, hogy a kiszállító cégek futárjai, miután leadták az ételt, már nem mennek vissza a vendéglátóhelyre, így nem tudják visszavinni a használt dobozokat. Ezért most csak olyan vendéglátóhelyeken működik a Rakun-dobozos kiszállítás, amelyeknek „saját” futárja visszaviszi a dobozokat.

Honnan származnak a dobozok?

– Öt magyar kohóval is tárgyaltunk, de azon kívül, hogy minimum háromszoros áron vállalnák a gyártást, kellene egy minimum mennyiség is, hogy legyen értelme bekapcsolniuk a gyártósort – ezt a mennyiséget jelenleg nem tudjuk berendelni. A szállítás Kínából nem mindig akadálymentes, de legtöbbször nincs komoly fennakadás.

– Kapnak-e valamilyen állami vagy szponzori támogatást a Rakun-projekthez?

– Állami támogatást még nem kaptunk, de még nem adtuk fel. Rajtam és az alapítótársamon kívül három magánszemélytől kaptunk nagyobb támogatást, ezen felül a Kék Bolygó Alapítvány finanszírozta a terjeszkedést Kaposváron egy projekt keretében.

A rentabilitás több tényező függvénye, például a vendéglátóhelyek számán és az előfizetési csomagokon is múlik, illetve, hogy milyen gyakran használják azokat: hány dobozt kell „önteni” a rendszerbe.

– Milyennek látják a dobozközösséget egy év múlva?

– Egy év múlva már szeretnénk az összes megyeszékhelyen jelen lenni legalább 4-5, országosan pedig 200 elfogadóhellyel. Szeretnénk napi 500 használatot látni. Jelentős mérföldkő lenne a tartós együttműködés valamelyik futárcéggel, akár úgy, hogy mi oldjuk meg a dobozok begyűjtését. Tervezünk mosási szolgáltatást is bevezetni, hogy azok a vendéglátóhelyek is használhassák a Rakunt, amelyeknek nincs engedélyük a fogyasztótól visszatérő edények mosására.//

Kapcsolódó cikkeink