Digitalizáció a türk államok agrárminisztereinek napirendjén

Szerző: STA Dátum: 2023. 09. 27. 11:00

A Türk Államok Szervezete (TÁSZ) legfontosabb célja a mezőgazdasági termelékenység növelése és az agrárium területén való minél szorosabb és hatékonyabb együttműködés – mutattak rá a részt vevő agrárminiszterek a szervezet második ülésén, az azerbajdzsáni Bakuban.

(Fotó: AM)

Az ülésen, melyen Magyarország megfigyelő tagként is részt vett, Kubanicsbek Ömuralievet, a Türk Államok Szervezetének főtitkára tájékoztatta a feleket a Türk Államok Szervezetének legutóbbi tevékenységeiről. A felek az agráriumra, mint a gazdasági fejlődés egyik kulcsfontosságú területére hivatkoztak, és megerősítették: továbbra is készek elmélyíteni a mezőgazdaság területén lévő kölcsönösen előnyös együttműködéseket. A tagországok egyetértettek abban, hogy egy olyan új, kihívásokkal teli korszakot élünk, ahol a digitális megoldások és az innovatív technológiák egyre inkább előtérbe kerülnek és felváltják a hagyományos mezőgazdaságot.

Ezeket a célokat kell elérni a térségben

A miniszterek hangsúlyozták: a térség jövőbeli tevékenységeinek céljai között szerepel többek között az intézményfejlesztés, a tudomány és technológiai fejlesztés előmozdítása, a mezőgazdasági termelékenység javítása agrárdigitalizáció révén, az inkluzív pénzügyi szolgáltatásokhoz, kölcsönökhöz vagy hitelekhez való hozzáférés javítása, valamint konkrét projektek megvalósítása a mezőgazdaság területén. A miniszteri találkozót megelőző napon sor került magyar szakértők részvételével a TÁSZ agrárügyi együttműködési munkacsoport 3. ülésére is, amely keretein belül a résztvevők megvitatták a fenti célok eléréséhez szükséges akciótervet.

AM

Kapcsolódó cikkeink