Deregulációs javaslatok
A korszerűtlen, illetve nem életszerű jogszabályok nagyban megnehezítik a vendéglátó-vállalkozások jogszabálykövető magatartását, továbbá növelik a büntethetőséget is. Az MVI fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet ezekre a jogszabályi problémákra, és az életszerűséget szem előtt tartva deregulációs javaslatokat tegyen a döntéshozók felé.
Az MVI deregulációs javaslatai a következők:
– A kedvezményes áfakulcs valamennyi vendéglátóipari szegmensben (étkezőhelyi vendéglátás, rendezvényi étkeztetés, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés stb.) az étel és az összes alkoholmentes ital – kivétel az alkoholos italok – értékesítésére vonatkozzon, valamint a helyben fogyasztás és az elvitelre történő értékesítés is azonos adómérték alá essen.
– A borravaló kezelését illetően javasoljuk, hogy a vendéglátóhelyeken a pénztárgéprovancskor 10%-os mértékig tegyék lehetővé a pénztár egyenlegének túllépését a pénztárgép által nyilvántartott forgalomhoz képest. Ezen kívül olyan jogszabályi rendelkezések és műszaki megoldások szükségesek, amelyek a borravaló rögzítésére szolgáló pénzmozgás-bizonylat kiállítását a jelenleginél sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá teszik.
– A munkaerő-kölcsönzéshez kapcsolódó bejelentési kötelezettség eljárása legyen egyszerűbb, illetve elegendő legyen csak a kölcsönbeadónak bejelentenie a munkavállalókat.
– Az alkalmi rendezvényekre vonatkozóan javasoljuk, hogy csak 1000 fő feletti kiszolgált vendégszám esetén legyen szükséges engedélyt kérni, és a bejelentési kötelezettséget 3 munkanappal előtte, elektronikusan is meg lehessen tenni.
– A zártkörű rendezvényeken való jövedéki termék értékesítése esetén javasoljuk a szükséges bejelentés szabályainak átalakítását.
– A vendéglátásban a speciális munkarend miatti problémákra megoldást jelentene, ha közös megegyezés alapján lehetővé tennék a napi 12 órán felüli munkavégzést, illetve a szabadság kiadásának speciális feltételeit.//
Kapcsolódó cikkeink
Akit a szakma gőze megcsapott
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja Rácz Mihály, a családi vállalkozásban…
Tovább olvasom >NGM: a SZÉP-kártya tulajdonosok közel 12 százalékkal többet költöttek kártyáikról 2025 első negyedévében, mint tavaly
A SZÉP-kártya tulajdonosok közel 12 százalékkal többet költöttek kártyáikról 2025…
Tovább olvasom >Még egyszer a felszolgálási díjról
Az MVI aktualizálta tájékoztató anyagát a jelenlegi szabályozásnak megfelelően a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A HoReCába menekülnek
A vendéglátásban Németországban is hiányzik a szakképzett munkaerő, sőt, már…
Tovább olvasom >Újra a csúcson a nemzetközi turizmus
Év elején kiderült, hogy 2024 új rekordéve volt a hazai…
Tovább olvasom >A magyar bor történetei: királyok kedvencétől a bikavérig – történelmi est Egerben
2025. május 15-én különleges történelmi-gasztronómiai eseménynek ad otthont a Juhász…
Tovább olvasom >