Deregulációs javaslatok
A korszerűtlen, illetve nem életszerű jogszabályok nagyban megnehezítik a vendéglátó-vállalkozások jogszabálykövető magatartását, továbbá növelik a büntethetőséget is. Az MVI fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet ezekre a jogszabályi problémákra, és az életszerűséget szem előtt tartva deregulációs javaslatokat tegyen a döntéshozók felé.
Az MVI deregulációs javaslatai a következők:
– A kedvezményes áfakulcs valamennyi vendéglátóipari szegmensben (étkezőhelyi vendéglátás, rendezvényi étkeztetés, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés stb.) az étel és az összes alkoholmentes ital – kivétel az alkoholos italok – értékesítésére vonatkozzon, valamint a helyben fogyasztás és az elvitelre történő értékesítés is azonos adómérték alá essen.
– A borravaló kezelését illetően javasoljuk, hogy a vendéglátóhelyeken a pénztárgéprovancskor 10%-os mértékig tegyék lehetővé a pénztár egyenlegének túllépését a pénztárgép által nyilvántartott forgalomhoz képest. Ezen kívül olyan jogszabályi rendelkezések és műszaki megoldások szükségesek, amelyek a borravaló rögzítésére szolgáló pénzmozgás-bizonylat kiállítását a jelenleginél sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá teszik.
– A munkaerő-kölcsönzéshez kapcsolódó bejelentési kötelezettség eljárása legyen egyszerűbb, illetve elegendő legyen csak a kölcsönbeadónak bejelentenie a munkavállalókat.
– Az alkalmi rendezvényekre vonatkozóan javasoljuk, hogy csak 1000 fő feletti kiszolgált vendégszám esetén legyen szükséges engedélyt kérni, és a bejelentési kötelezettséget 3 munkanappal előtte, elektronikusan is meg lehessen tenni.
– A zártkörű rendezvényeken való jövedéki termék értékesítése esetén javasoljuk a szükséges bejelentés szabályainak átalakítását.
– A vendéglátásban a speciális munkarend miatti problémákra megoldást jelentene, ha közös megegyezés alapján lehetővé tennék a napi 12 órán felüli munkavégzést, illetve a szabadság kiadásának speciális feltételeit.//
Kapcsolódó cikkeink
Az MVI ismét a TOP10 legbefolyásosabb szakmai szervezet között
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) 2025-ben ismét bekerült a turizmus…
Tovább olvasom >Az év jó híre – A nap képe
Jó hír, legalábbis minden, a vendéglátásban közvetve vagy közvetve érintett…
Tovább olvasom >Újragondolt felszolgálási díjak
A szakmai szervezetek örömmel fogadták az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos…
Tovább olvasom >További cikkeink
Séf élet, gyöngy élet… – A nap képe
A Proud to be a Chef Fb-oldalán találtuk a képeket…
Tovább olvasom >Hazaviszem az éttermet – éttermi merchandising
Mi jut eszébe, ha kedvenc étterme vagy kávézója nevét meglátja…
Tovább olvasom >Pillepalack üvegből
A Diageo szeptemberben a London Design Festivalon mutatta be a…
Tovább olvasom >