Deregulációs javaslatok
A korszerűtlen, illetve nem életszerű jogszabályok nagyban megnehezítik a vendéglátó-vállalkozások jogszabálykövető magatartását, továbbá növelik a büntethetőséget is. Az MVI fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet ezekre a jogszabályi problémákra, és az életszerűséget szem előtt tartva deregulációs javaslatokat tegyen a döntéshozók felé.
Az MVI deregulációs javaslatai a következők:
– A kedvezményes áfakulcs valamennyi vendéglátóipari szegmensben (étkezőhelyi vendéglátás, rendezvényi étkeztetés, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés stb.) az étel és az összes alkoholmentes ital – kivétel az alkoholos italok – értékesítésére vonatkozzon, valamint a helyben fogyasztás és az elvitelre történő értékesítés is azonos adómérték alá essen.
– A borravaló kezelését illetően javasoljuk, hogy a vendéglátóhelyeken a pénztárgéprovancskor 10%-os mértékig tegyék lehetővé a pénztár egyenlegének túllépését a pénztárgép által nyilvántartott forgalomhoz képest. Ezen kívül olyan jogszabályi rendelkezések és műszaki megoldások szükségesek, amelyek a borravaló rögzítésére szolgáló pénzmozgás-bizonylat kiállítását a jelenleginél sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá teszik.
– A munkaerő-kölcsönzéshez kapcsolódó bejelentési kötelezettség eljárása legyen egyszerűbb, illetve elegendő legyen csak a kölcsönbeadónak bejelentenie a munkavállalókat.
– Az alkalmi rendezvényekre vonatkozóan javasoljuk, hogy csak 1000 fő feletti kiszolgált vendégszám esetén legyen szükséges engedélyt kérni, és a bejelentési kötelezettséget 3 munkanappal előtte, elektronikusan is meg lehessen tenni.
– A zártkörű rendezvényeken való jövedéki termék értékesítése esetén javasoljuk a szükséges bejelentés szabályainak átalakítását.
– A vendéglátásban a speciális munkarend miatti problémákra megoldást jelentene, ha közös megegyezés alapján lehetővé tennék a napi 12 órán felüli munkavégzést, illetve a szabadság kiadásának speciális feltételeit.//
Kapcsolódó cikkeink
Az MVI statisztikai helyzetjelentése a vendéglátásról
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését…
Tovább olvasom >Problémák és megoldások
Az MVI a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Tanácsadó Testületének kérésére összeállította…
Tovább olvasom >Újra gasztrotúrák
Polyák Norbertet, a Hotel Ózon igazgatóját, aki társadalmi munkában az MVI alelnöke…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntartható vendéglátás Magyarországon: a 2024-es év úttörői
Magyarországon a fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb kihívása, különösen az éttermi…
Tovább olvasom >Trendekbe fagylalva
Ami hosszú időn keresztül csak egy jeges nyalánkság volt, abból a…
Tovább olvasom >