Czerván: szerteágazó a juh- és kecskeágazat jelentősége

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 04. 25. 11:20

A juh- és kecskeágazat jelentősége túlmutat az agráriumban betöltött szerepén, gazdasági jelentősége mellett társadalmi hatásait is szem előtt kell tartani – hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség (MJKSZ) alapításának 25. évfordulóján tartott, jubileumi küldöttközgyűlésén Herceghalmon hétfőn.

juh

Czerván György felidézte, hogy a juhágazat fontos szerepet tölt be a foglalkoztatásban, a vidéki munkaerő helyben tartásában, a nemkívánatos növények elterjedésének megakadályozásában, a biológiai sokféleség megőrzésében, de kiemelt szerepe van a biztonságos élelmiszer előállításában, az egészséges táplálkozásban, a jó minőségű, exportképes termék előállításában, és az idegenforgalomban is.

Az államtitkár ünnepi beszédében kifejtette: az FM arra törekszik, hogy a hazai juh- és kecskeállomány tovább növekedjen, az állattartás egyre jövedelmezőbbé váljon, és sokaknak nyújtson tisztes megélhetést. Hozzátette: ezt szem előtt tartva dolgozták ki és indították útjára 2012-ben a szövetséggel közösen a kérődző szerkezetátalakítási programot.

Hangsúlyozta: „arra törekszünk, hogy az állattartók a lehető legtöbb támogatásban részesüljenek.” 2015-ben az úgynevezett termeléshez kötött támogatási jogcím és a továbbra is fennmaradó átmeneti nemzeti támogatások révén mintegy 7,3 milliárd forintra nőtt a kiskérődző ágazat támogatottsága, ami 30 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest – ismertette az államtitkár.

Czerván György bejelentette, hogy a minisztérium „nyitott egy új tenyészkos-beállítási támogatási program elindítására 2017-től”.

Az államtitkár a szövetség érdemeit méltatva egyebek mellett az ágazatot segítő programjait emelte ki, köztük a 2011-ben indult bemutató mintatelepi programot, amely mára hálózattá fejlődött, továbbá a védett őshonos és veszélyeztetett fajták körében 2011-ben elindított központi apaállat-nevelési programot. A szövetségnek elvitathatatlan szerepe van a juh- és kecsketartás, a gazdálkodói életforma vonzóvá tételében a fiatalok számára, és példaértékű a tavaly elindított felnőttképzési program, valamint a szövetség folyamatos területi jelenléte is – fogalmazott.

Az államtitkár kiemelte: a szövetség mára az ágazat érdekképviseletét hatékonyan ellátni tudó sikeres szervezetté nőtte ki magát, és meghatározó az ágazat életében, továbbá kiváló az együttműködés a szövetség a tenyésztési hatóság és a minisztérium között. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink