Cukrász Szakmai Nap 2025

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 06. 05. 19:23

A Magyar Cukrász Ipartestület május 5-én tartotta meg hagyományos tavaszi Szakmai Napját, amely ismét kiváló alkalmat kínált a szakma képviselőinek a tudásfrissítésre, kapcsolatok ápolására és aktuális kérdések megvitatására.

A cikk a Trade magazin 2025/6-7. lapszámában olvasható.

A nap első előadását Varga Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetője tartotta, aki a tanulók után igényelhető sikerdíjról és a szigorú adminisztrációs követelményekről beszélt. Felhívta a figyelmet többek között arra, hogy a kamarai hatósági ellenőrzések elsősorban segítő szándékúak, és egy korábban lezárt pozitív értékelés mentesítést nyújthat NAV-vizsgálat alól.

Ezután a teljes mértékben gluténmentes termékekre szakosodó Zabrakadabra mentes cukrászat alapítói, Tóth Szandra és Ruzsányi Dániel mutatták be vállalkozásukat. Kihangsúlyozták: a magvakból és gyümölcsökből készült termékek iránti igény egyre nő, ezért valamilyen formában minden cukrásznak foglalkoznia kell a vegán és a mentes termékkörrel is.

Ipacs Balázs kóstolóról is gondoskodott

A Friesland Hungária képviseletében Ipacs Balázs tartott termékbemutatót, amihez kóstolóról is gondoskodott, egy kávés krémmel töltött sablé kosárka formájában.

A délutáni program az Európai Fagylalt Nap kezdeményezés köré épült. Damniczki Balázs székesfehérvári cukrászmester ismertette a program céljait és előnyeit, míg Erdélyi Balázs, az Ipartestület szakmai elnöke felvetette, hogy jövőre akár magyar fagylalt is lehetne Európa hivatalos íze. Wilheim Dávid fagylaltmester az organikus fagylaltkészítés irányait ismertette inspiráló példákon keresztül.

A nap zárásaként fórum keretében esett szó az Év Fagylaltja versenyről és a Turisztikai Tanácsadó Testület munkájáról is. Selmeczi László társelnök az egyszerűsített foglalkoztatás közteherterheinek csökkentését célzó javaslatokat emelte ki.

A Szakmai Nap idén is megerősítette az Ipartestület szerepét a közösségformálásban és a szakma fejlődésének támogatásában.

Kapcsolódó cikkeink