FAO: csökkentek a globális élelmiszerárak

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 02. 06. 12:55

Januárban globálisan csökkentek az átlagos élelmiszerárak 2013. decemberéhez képest – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzésében.

tej-bolt

A szervezet minden hónapban kiszámítja élelmiszerár-indexét, mely 203,4 pont lett januárban a decemberi 206,2 pont után. Egy évvel korábban, 2013 januárjában a mutató 210 ponton állt.

Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői. Januárban – főként a készletek növekedésének hatására – a cukor, az olajos magvak és a szemes termények ára csökkent, csupán a tejtermékek ára emelkedett.

2013-ban 1,6 százalékkal mérséklődtek az élelmiszerárak, ezen belül csökkent az olajos magvak, a cukor, és a szemes termények ára, nőtt viszont a tejtermékeké és a húsféléké. (MTI Eco, Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink