Csökkent a kiskereskedelmi forgalom Szlovákiában

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 19. 11:04

Csaknem 3 százalékkal csökkent az előző évihez képest Szlovákiában 2011-ben a kiskereskedelmi forgalom, amely így 17 és fél milliárd eurót tett ki – derült ki a Postová Bankának az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzéséből.

A visszaesés a kiskereskedelem csaknem minden szegmensében érzékelhető volt. A kiskereskedelmi forgalom csak a számítástechnikai és az audiovizuális műszaki cikkek piacán (5,5 százalékos forgalomnövekedés) valamint a kultúra és szabadidő szegmensben (2,6 százalékos forgalomnövekedés) nőtt.

Éves szinten a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom több mint 10 százalékát kitevő üzemanyag-értékesítés esett vissza, itt a csökkenés mértéke 14,2 százalék volt. Szintén jelentős visszaesés volt tapasztalható az élelmiszerek, a szeszes- és az alkoholmentes italok, valamint a dohánytermékek közös kategóriába sorolt piacán, ebben a szegmensben 5,8 százalékkal esett vissza a forgalom.

Régiók szerinti lebontásban, Trencsén megyét leszámítva, minden régióban csökkent a kiskereskedelmi forgalom. A visszaesés ellenére a forgalom értékét tekintve toronymagasan Pozsony és környéke vezeti a listát, 2011-ben itt talált vevőre az országban a kiskereskedelmi úton eladott áru 44 százaléka.

A forgalom csaknem 44 százaléka tavaly a nagy áruházláncokra jutott. Bár 1,5 százalékkal ezek forgalma is visszaesett, még mindig 7 milliárd 611 millió eurót tett ki. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink