Csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az EU-ban februárban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 05. 11:50

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az EU-ban februárban havi és éves összevetésben egyaránt.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte, hogy az előző hónaphoz viszonyítva februárban az elemzők által várt 0,3 százaléknál nagyobb mértékben, 0,5 százalékkal esett kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben. Eközben az Európai Unióban 0,4 százalékos csökkenést jegyeztek fel februárban a januári 0,2 százalékos emelkedés után.

Egy év alatt az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom csökkenése a szakértők által becsült 1,3 százaléknál szerényebb, 0,7 százalék volt a januári 0,9 százalék esést követően, az Európai Unió egészében pedig a januári 0,6 százalékos csökkenés 0,2 százalékra lassult februárban.

Az Európai Unióban egy hónap alatt februárban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek kiskereskedelmi forgalma 0,5 százalékkal csökkent, az üzemanyag kivételével a nem élelmiszertermékeké 0,1 százalékkal mérséklődött, az üzemanyagoké 0,9 százalékkal esett.

A legnagyobb mértékű havi forgalomcsökkenés Németországban (-1,9 százalék), Belgiumban (-1,8 százalék) és Cipruson (1,1 százalék) volt. A legnagyobb forgalomnövekedést Lengyelországban (+1,4 százalék), Horvátországban (+1,2 százalék) és Észtországban (+1 százalék) jegyezték fel.

Kapcsolódó cikkeink