Csökkent a hazai sonkafogyasztás

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 01. 12:06

A Magyar Hússzövetség által kiadott friss adatok szerint a húsvéti sonka még mindig elengedhetetlen része a magyar háztartások ünnepi asztalának. A GfK által 2023-ban közölt statisztikák alapján hárommillió magyar háztartás több mint 21 milliárd forint értékben vásárolt húsvéti húskészítményeket és sonkát, amely 6800 tonnát tesz ki, átlagosan 2,3 kilogrammot háztartásonként. A Magyar Hússzövetség vezetője a Hello Vidéknek elárulta, hogy az ágazatot sújtó magas infláció miatt csökkent a hazai sonkafogyasztás, de hangsúlyozta a hazai termékek minőségének fontosságát.

A diszkontok versenyeznek az alacsonyabb árakért, gyakran importált termékekkel. Az árak emelkedése jelentős hatással van az ágazatra, és a fogyasztókat is befolyásolja. A szakember szerint a minőségi sonkákra való törekvés fontos, és javasolja, hogy alaposan vizsgáljuk meg a termékcímkét, hogy nyomon követhető legyen az előállítási folyamat.

A 2022 és 2023 közötti időszakban csökkent a hazai sonkafogyasztás, részben az infláció miatt. A magas árakat főként a munkaerő- és üzemanyagköltség, valamint a sertéshús ára határozza meg. A hússzövetség bízik abban, hogy idén nőni fog a hagyományos sonkafogyasztás, és várhatóan május közepén lesznek friss adatok a forgalom alakulásáról. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az akciók miatt a fogyasztók hajlamosak lehetnek az olcsóbb termékekre, de a minőségi választás hosszú távon érdemesebb lehet.

Kapcsolódó cikkeink