Csökkent a foglalkoztatás Európában

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 06. 09. 11:08

Csökkent a foglalkoztatás az euróövezetben és az Európai Unióban az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévhez képest.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) kedden azt közölte, hogy az idei első negyedévben az euróövezetben 0,2 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma a tavalyi utolsó negyedévhez viszonyítva, az EU egészében szerényebb, 0,1 százalékos volt a visszaesés.
Az euróövezetben 2013 második negyedéve, az EU-ban pedig 2013 első negyedéve óta először jegyeztek fel csökkenést a foglalkoztatottak számában.
Az idei első negyedévben éves összehasonlításban 0,4 százalékkal növekedés volt az euróövezetben és az EU-ban egyaránt.
A tavalyi utolsó negyedévben az éves szintű növekedés az euróöveztben még 1,1 százalék, az EU-ban pedig 1 százalék volt.
Negyedéves összevetésben a foglalkoztatás Litvániában nőtt a legjelentősebben, 1,6 százalékkal, majd Málta következett a sorrendben 1,3 százalékkal és Horvátország 1 százalékkal. A legnagyobb csökkenést Spanyolországban (-1 százalék) és Bulgáriában (0,9 százalék) jegyezték fel, de egyaránt 0,5 százalékos volt a visszaesés a foglalkoztatás területén Portugáliában, Szlovákiában és Svédországban is.
Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a foglalkoztatottak száma 0,3 százalékkal csökkent az idei első negyedévben az előző negyedévvel összevetve.

Kapcsolódó cikkeink