Csökkenő csirkeárak

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 03. 22. 11:33

A sertéshúsok fogyasztói árváltozása került idén a figyelem középpontjába, hiszen januártól csökkentették 5 százalékra a sertés tőkehús áfáját. Húspiaci szakértők szerint a sertéshús árváltozását a baromfihúsnak is követni kell, különben pozíciót veszít a szárnyas ágazat. Őket látszanak igazolni a friss statisztikai adatok. Magyarországon a vágócsirke kilónként, élősúlyos termelői ára 249 forint, 5 százalékkal volt alacsonyabb 2016 9. hetén az egy évvel korábbinál. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára két százalékkal, a csirkecombé 11 százalékkal csökkent, míg a csirkemellé kismértékben nőtt ugyanebben az összehasonlításban.

baromfi

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet tanulmányából az is kiderül, hogy az árcsökkenés nemcsak magyar jelenség, mert az Európai Bizottság adatai szerint 2016 1-9. hetén, kilónként 1,78 euró volt az egész csirke uniós átlagára, ami négy százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának átlagárától.

Ide tartozik az is, hogy Magyarország baromfihús exportja egy százalékkal, 214 ezer tonnára nőtt 2015-ben. A KSH szerint csirkehúsból két százalékkal több, ugyanakkor pulykahúsból öt százalékkal kevesebb hagyta el az országot. A legtöbb baromfihúst Romániába (34 ezer tonna), Ausztriába (28 ezer tonna), Németországba (26 ezer tonna) és Szlovákiába (18 ezer tonna) szállítottuk a vizsgált időszakban. A Dél-afrikai Köztársaságba (tízezer tonna) 18 százalékkal emelkedett, ugyanakkor Franciaországba (9,5 ezer tonna) 18 százalékkal, Ukrajnába (ezerötszáz tonna) 68 százalékkal csökkent az export.

A baromfihúsimport (39,5 ezer tonna) 30 százalékkal csökkent 2015-ben a 2014. évihez képest. A csirkehús beszállított mennyisége 26 százalékkal, a pulykahúsé 32 százalékkal esett. A legtöbb baromfihús Ausztriából (7,6 ezer tonna), Németországból (hétezer tonna), Hollandiából (6,1 ezer tonna) és Lengyelországból (négyezer tonna) érkezett. Magyarország baromfihús-külkereskedelmi egyenlege pozitív volt tavaly. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink