Csökken a halfogyasztás, növekszenek az árak
Az extrém időjárási körülmények és a csökkenő halfogyasztás komoly kihívások elé állítja a hazai halászati ágazatot. A halastavakban oxigénhiány, iszapgáz-felszabadulás és a halevő ragadozók jelenléte okoz jelentős halpusztulást, míg a kereslet visszaesése tovább rontja a helyzetet. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője a Világgazdaságnak elmondta, hogy a halastavakban a vízhiány és az extrém hőség miatt a halpusztulás mértéke idén sokkal nagyobb, mint egy normál évben.

Magyarországon a hal- és gyümölcsfogyasztás jóval az európai átlag alatt van
Kritikus állapotban a halastavak
A halastavakban kialakult helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy a víz hőmérséklete a felső rétegekben hetek óta 30 Celsius-fok körül alakul, a párolgás pedig naponta két centiméter vizet veszít. Az aszályos időszakban a halastavak a legnagyobb terhelést szenvedik el, hiszen egy hektáron 600-800 kilogramm hal él, szemben a Dunán és a Balatonon található 30-40 kilogrammos halmennyiséggel. A vízhiány mellett a halevő állatok, mint a vidrák és gémek is nagy károkat okoznak, mivel a kiszáradt vízfolyások miatt a halastavaknál csoportosulnak.
Csökkenő halfogyasztás és nyomott Árak
Az elmúlt években a halfogyasztás növekedéséről lehetett beszámolni, de idén a jelek szerint visszaesett a kereslet. A kereskedők, akik korábban heti 300-400 kilogramm halat vásároltak, most csak 250 kilogrammra tartanak igényt. A fogyasztók az olcsóbb termékeket keresik, ami tovább rontja a halászok helyzetét. Lévai Ferenc szerint Magyarországon a hal- és gyümölcsfogyasztás jóval az európai átlag alatt van, ami népegészségügyi problémát is jelent, hiszen az alacsony halfogyasztás hozzájárulhat a keringési betegségek és a túlsúly növekedéséhez.
A karácsonyi szezon jelentősége
A tógazdaságok számára kiemelkedően fontos a karácsonyi szezon, mivel az éves hazai halfogyasztás mintegy 60 százaléka ebben az időszakban realizálódik. Tavaly karácsonykor még megfelelő volt a halforgalom, de idén az export, a horgászat és a hazai piac igényeinek kielégítése komoly kihívást jelent a csökkenő haltermés miatt. A szakemberek szerint a magyar haltermelés idén akár 20-30 százalékkal is elmaradhat a szokásos éves 15-16 ezer tonnás mennyiségtől.
A halászati ágazat jövője szempontjából elengedhetetlen lenne a hosszú távú vízgazdálkodási politika kidolgozása, vízvisszatartó duzzasztók és tározóterek építése, valamint a halastavak rendszeres kotrása. Ezen intézkedések nélkül a halgazdálkodás és a hazai halfogyasztás további nehézségekkel nézhet szembe.
Kapcsolódó cikkeink
Bede Róbert több hal fogyasztására buzdítja a magyarokat
Az uniós átlagnál jóval kevesebb halat eszünk, pedig kiváló élelmiszer,…
Tovább olvasom >Új támogatások segítik a hazai halgazdálkodás és akvakultúra fejlesztését
Két új pályázati felhívás összesen több mint 8 milliárd forint…
Tovább olvasom >MOHOSZ: a magyarországi vizek fogási rangsorában a Balaton az első
A Balatonból tavaly 633 tonna halat fogtak ki a horgászok,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >Rekordszámú visszaváltás: havi félmillió palackot adnak vissza a Kifli.hu vásárlói
Több mint 2,6 millió visszaváltott palack néhány hónap alatt –…
Tovább olvasom >Több mint egymilliárdos beruházással nyílt meg Szombathely legújabb SPAR üzlete
A SPAR Magyarország több mint 1 milliárd forintos befektetés eredményeként…
Tovább olvasom >