Csökken a csokoládé iránti igény

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 04. 16. 11:10

Minden előzetes várakozás szerint jóval kevesebb kakaót dolgoztak fel globálisan az év első negyedévében, mert a kiskereskedelemben világszerte csökkent a csokoládé iránti igény. Ez sokat gyengített a kakaó piaci árain is – írja a Bloomberg nyomán az origo.

Az iparági adatok becsült középértéke szerint Európában, a kakaó legnagyobb piacán, 3 százalékkal is csökkent a kakaó élelmiszeripari feldolgozásának mértéke az egy évvel korábbiakhoz képest 2020 első három hónapjában. Hasonlóan csökkenésre számítanak az észak-amerikai adatoknál is, ott a visszaesés mértéke 1 és 11 százalék között lehet.

Ázsiában a csökkenés mértékét 9 százalékra kalkulálják. Ez azért is jelentős, mert a koronavírus-járvány kitörése előtt ebben a régióban jelentősen bővítették az őrlő- és a feldolgozókapacitásokat -, például Malajziában -, hogy kiszolgálják a csokoládé iránti keresletet.

A piaci viszonyokat a koronavírus-járvány mellett az is bonyolítja, hogy a két legnagyobb kakaószállító ország, Elefántcsontpart és Ghána, 400 dolláros tonnánkénti prémiumot szabott ki a 2020-21-es kakaótermésre, ami a feldolgozók költségeit növeli. Ez viszont csökkenő kereslet mellett is újbóli áremelkedéshez vezethet.

–  A csokoládé keresletének csökkenése egyenes következménye lesz az emelkedő áraknak és a hirtelen jött gazdasági megtorpanásnak – jegyzi meg Eric Bergman, a JSG Commodities alelnöke. Az elemző szerint a világjárvány terjedése felgyorsítja a nem alapvető cikkek fogyasztásának visszaesését.

Egy másik elemző a J. Ganes Consultingtól pedig azt várja, a gazdasági gyengülés a második negyedévben még jobban érezteti majd hatását, és ez azt eredményezi, hogy a csokoládéból is kevesebb fog fogyni. „Nincsenek ünnepi alkalmak, lakodalmak, ahol csokoládé fogyna, és persze ott maradnak a repülőtéri boltokban is”, teszi hozzá Judy Ganes. (origo)

Kapcsolódó cikkeink