Csillagok útján

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 03. 28. 08:00

A Magyar Gasztronómiai Egyesület által szervezett Hagyomány és Evolúció 2008 szakácsverseny döntőjében a 25 éves Széll Tamás, a budapesti Onyx étterem sous-chefje bizonyult a legjobbnak. A pontszámai alapján legjobbnak bizonyuló versenyző a legfiatalabb finalistaként diadalmaskodott, mégsem nevezhető tapasztalatlan újoncnak. Nyolc éve dolgozik a Gerbeaud-ház konyháján, gyakorlatilag teljes eddigi pályafutását itt élte meg, mint mondja, „szakácsarculata” teljes mértékben itt alakult ki.– Eddig mindössze egy hazai megmérettetésen indultam, a 2004-es Chaîne des Rôtisseurs versenyt megnyertem, majd a dél-afrikai döntőben negyedik helyezést szereztem. Nem vagyok tehát megrögzött versenyző típus. A Hagyomány és Evolúcióra kollégám hívta fel a figyelmet, és bár úgy éreztem, hogy egy esetleges nemzetközi megmérettetés még komoly feladat lenne, úgy gondoltam: miért ne próbáljam ki magam ismét…
A versenyre történő felkészülés négy hónapos elfoglaltságot adott a fiatal szakembernek, aki bevallja, hogy ebben az időszakban alaposan átértékelődött számára az Onyx konyháján jelen lévő modern technológiák szerepe. A Holdomat vagy a sous-vidolás lehetősége rendelkezésre állt ugyan, de korábban a lehetséges felhasználási területnek csak töredékét használta ki napi munkája során.
– Állítom, hogy talán az ország legjobb csapata van az itteni konyhákon, hagynak minket nyugodtan dolgozni, bőségesen érvényesíthetjük egyéni szakmai ambícióinkat.
Ezek után nem természetes, hogy a győztes ételkompozíciók hamarosan felkerülnek az étterem étlapjára?
Széll Tamást is meglepte, hogy a jelentkezés után derült ki: mégsem ez a verseny kvalifikál a Bocuse d’Or versenyre, de állítja, számára talán nagyobb lehetőséget ígér az elnyert egyhetes szakmai gyakorlat a három Michelin-csillagos elzászi Haeberlin házban. Ez közelebb viheti őt célkitűzésének eléréséhez: harmincévesen ő is csillagos konyhára vágyik, lehetőleg úgy, hogy az a Gerbeaud-házban üzemel.
– László György a verseny után azt mondta, hogy a döntőbe jutott tizenkét szakácsban ott van a Michelin-csillag. Én pedig egy lennék a tizenkettőből…

Kapcsolódó cikkeink