Csaknem egymilliárd forintból fejleszt tejfehérje-alapú élelmiszert egy konzorcium

Szerző: STA Dátum: 2023. 05. 19. 11:30

A Sole-Mizo Zrt., a Medifood Hungary Innovation Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem konzorciuma a Széchenyi Terv Plusz program keretében 996,44 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert tejfehérje-alapú élelmiszer fejlesztésére – közölte a Sole-Mizo Zrt. pénteken.

(Fotó: Pixabay)

Az MTI-nek eljuttatott közleményben kiemelték: a konzorcium célja, hogy kidolgozza egy speciális fehérjekeverék előállítási módját, amelynek tápértéke meghaladja az ideálisnak tekintett savófehérje tápértékét. A fehérjekeverék kifejlesztése részben megoldást jelentene a globális problémát okozó megnövekedett fehérjeszükségletre azáltal, hogy a keverék jelentős mennyiségű és magas minőségű tejfehérjét tartalmaz – írták.

A kutatás-fejlesztési projekt várhatóan három évig tart majd

Kezdő lépésként a Sole-Mizo szakemberei felmérték a fejlesztés technológiai lehetőségeit és érzékszervi minősítéseket végeztek; az egyetem 43 féle komplettálásra – a fehérjetápérték növelését célzó eljárásra – alkalmas alapanyagot vizsgált meg; a Medifood Hungary Innovation létrehozta az egyes fehérjék biológiai értékének meghatározására alkalmas kalkulátort. A közleményben arra is kitértek, hogy a tejipar által előállított fehérje-készítmények több csoportba sorolhatók, ezek közül az egyik a tejfehérje izolátumok/koncentrátumok – MPI/MPC – csoportja; a konzorciumi tagok ilyen alapú speciális fehérjekeverék előállításán dolgoznak.

MTI

Kapcsolódó cikkeink