Camelicious: Tevetej – a sivatag fehér aranya

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 11. 10. 22:05

Dubajban található a világ legnagyobb tevetejre specializálódott farmja és feldolgozóüzeme. A cég több mint 8000 egypúpú tevéből álló állomány által termelt gyakran „superfood”-nak is hívott termékei kizárólag tevetejből, a legmagasabb higiéniai és technológiai követelményeknek megfelelően készülnek.

A tevetej összetevői rendkívül kedvező hatásúak. Jelentős arányban tartalmaz telítetlen és hosszú láncú zsírsavakat, ennek köszönhetően csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. A gyakori tevetejfogyasztás mérsékli a cukorbetegség tüneteit, sőt egyes népcsoportoknál megfigyelték, hogy akár e betegség kialakulásának megelőzésében is komoly szerepe lehet a tevetejben jelentős mennyiségben előforduló inzulinnak és inzulinszerű anyagoknak köszönhetően. Nemrégiben látott napvilágot néhány olyan közlemény, amely arról szól, hogy a tevetej fogyasztása javulást eredményezett autizmusban szenvedő betegek állapotában is.

A tevetej gazdag C-vitamin- és vasforrás. Ezenkívül számos vitamin és ásványi anyag található benne. A tevetej fehérjeszerkezete hasonlít leginkább az anyatejéhez, és legkevésbé a tehéntejéhez. Vizsgálati eredmények igazolják, hogy a tehéntejfehérje fogyasztása során allergiás tüneteket produkáló gyermekek a tevetejet többnyire gond nélkül fogyaszthatják. Számottevő mennyiségben tartalmaz ún. protektív fehérjéket, immunglobulinokat és nem-specifikus védőfehérjéket (pl. lizozim, laktoferrin, laktoperoxidáz rendszer, xantin-oxidáz), amelyek erős biológiai hatásúak, jelentős szerepük van a baktériumok elleni védekezésben. //


Kapcsolódó cikkeink