Budapesten is megrendezték az Esélyt az Ételnek napot

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 04. 11:15

London, Párizs, Amszterdam és Brüsszel és más világvárosok után Budapesten rendezték meg az Esélyt az Ételnek Napot. Az eseményen egy óriási üstben 5000 adag ételt főztek rászorulók számára, jó minőségű, mégis valahol feleslegessé vált alapanyagokból. Az akcióval az élelmiszerfeleslegekre és az abban rejlő hatalmas lehetőségekre hívják fel a figyelmet. A környezetvédelmi világnap alkalmából szervezett esemény 12 szervezet együttműködésével, több száz önkéntes részvételével jött létre. A szervezők a figyelemfelhívás mellett az ügy érdekében történő, minél szélesebb körű összefogást próbálják meg sürgetni.

Eselytazetelnek_2

A legtöbben nem gondolnak arra, hogy a kidobott élelmiszerrel nem csupán csak a konkrét terméket pazarolják el, hanem azzal együtt az annak előállításához felhasznált erőforrásokat – energiát, vizet, termőterületet – is. Ha az élelmiszerpazarlás egy képzeletbeli ország lenne, akkor ezt az országot a világon csak Kína és az USA előzné meg a széndioxid kibocsátás mértékében. Az élelmiszerpazarlás ezen felül etikai vétség is, hiszen a kidobott élelmiszerek jelentős része még fogyasztható lenne, amivel rengeteg ember életét lehetne segíteni. Magyarországon az élelmiszerpazarlás mértéke évente 1,8 millió tonna – ha ezt a mennyiséget teherautókra raknánk, a konvoj Budapesttől Párizsig érne – és ennek ma még sajnos alig egy ezreléke, évente mintegy 2000 tonna jut el mások asztalára. A pazarlás csökkentésében, a feleslegek megmentésében tehát még óriási kiaknázatlan lehetőség rejlik.

A környezetvédelmi világnap alkalmából szervezett Esélyt az Ételnek Napon, egy hatalmas méretű üstben, 5000 adag ételt főztek Budapesten és környékén élő nélkülözők számára. A főzéshez olyan – egyébként jó minőségű – alapanyagokat használtak fel, melyek élelmiszertermelő és -kereskedelmi vállalatoknál valamilyen okból feleslegessé váltak. Az esemény a Feedback nevű angol szervezet nemzetközi eseménysorozatának állomásaként, London, Párizs, Amszterdam, Brüsszel és más világvárosok után érkezett Budapestre.

Az akció 12 szervezet összefogásának eredményeként, több száz önkéntes segítő részvételével valósult meg. A szervezők ezzel maguk is demonstrálják az összefogás szükségességét és eredményességét, illetve erre buzdítanak minden magánszemélyt, vállalatot, civil szervezetet és kormányzati szereplőt is. Az összefogás érdekében nemzetközi mozgalom is indult, melyhez elektronikusan lehet csatlakozni az esemény weboldalán keresztül. http://feedbackglobal.org/budapest/

Magánszemélyként is sokat tehetünk az élelmiszerpazarlás csökkentésének érdekében, ha ügyelünk arra, hogy csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyit valóban elfogyasztunk, és otthon is ügyelünk, hogy minél kevesebb étel váljon hulladékká. Ezzel kicsiben, de mindenki hozzájárulhat a globális célok teljesüléséhez, nem mellesleg ezáltal a családi kasszára is jótékony hatással lehetünk, hiszen az élelmiszerpazarlás kapcsán háztartásonként évente átlagosan 50.000 forintot is kidobunk az ablakon. A szervezők az otthoni praktikákhoz számos ötletet és eszközt is biztosítanak a www.eselytazetelnek.hu weboldalon.

Az akció a FUSIONS nemzetközi projekt keretei között valósult meg, az Amatőr Királyi Szakácsok, a Feedback, a Földművelésügyi Minisztérium, a Fővárosi Önkormányzat, Food not Bombs Budapest, a Humusz, a Kultúrgorilla, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Szubjektív Értékek Alapítvány, a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a WWF Magyarország összefogásával és aktív részvételével.

Kapcsolódó cikkeink