BS Plastic: élen a fenntarthatóságban

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 09. 10. 09:57

A fenntarthatóság mára már mindennapjaink részévé vált, mindenki igyekszik tenni érte és e szerint élni.

Plastics Europe adatai szerint évente mintegy 25,8 millió tonna műanyag hulladék keletkezik Európában, melyből kevesebb mint 30% kerül összegyűjtésre az újrafeldolgozáshoz, 31%-a hulladéklerakókban végzi, és 39%-ot elégetünk.


Bauer Izabella
kereskedelmi vezető
BS Plastic

A 100%-ban magyar tulajdonú BS Plastic több mint 130 munkavállalót foglalkoztat, 6000 tonnás éves gyártási kapacitással piacvezető pozíciót tölt be Magyarországon, és élen jár a Bio Lebomló csomagolások fejlesztésében, melyekről Bauer Izabellát a vállalat kereskedelmi vezetőjét kérdeztük.

Hogyan épül fel a cég kínálata?

– Hagyományos termékeink vásárlók számára: PE és HDPE alapú síkfóliák, tasakok, reklámtáskák, ipari, vállalati megoldásaink pedig: flexibilis csomagolóanyagok gyártása (zsugorfólia, stretchfólia).

2013 óta bioalapú reklámtáskák, tasakok, zsákok fejlesztését és gyártását is folytatjuk.

Termékeink gyártása során különösen nagy hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre; 2012 óta az ISO 14001:2005 környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) mentén tevékenykedünk, így az üzemi primer hulladékot 98%-ban visszadolgozzuk.

Hisszük, hogy a műanyag nem szemét, ezért elkötelezett hívei vagyunk a szelektív hulladékgyűjtésnek, természetesen ezen belül a polietilén alapú csomagolóanyagok újrahasznosításának.

Mit jelent az, hogy Bio Lebomló csomagolás?

– Azt, hogy a széteséses vizsgálat során 90% a minimum megengedett a 60. nap végére. Az általunk bevizsgáltatott termékek eredménye 100%-os lett az 58. nap végére.

Ezen termékeink biopolimerekből és biológiai úton lebomló polimerekből készülnek.

Fontos tudni, hogy a csomagolásban a BIO termékek nem azt jelentik, hogy 100%-ban bioalapú polimerből állnak, hanem azt, hogy olyan kompaundból készültek, melynek összetevői biológiailag lebomlóak, illetve komposztálhatóak.

Ezek lehetnek bio- és fosszilis alapú alapanyagok, melyek olyan anyagokra bomlanak le, amelyek visszakerülnek a természeti körforgásba.

Mik azok a biopolimerek és a biológiai úton lebomló polimerek?

– BIO-alapú polimerek: építőköveit megújuló természeti forrásból nyerik, de nem lesznek feltétlenül lebomlóak is.

Így a biopolimereknek két csoportja van: az egyikbe azok a polimerek tartoznak, melyek részben vagy egészben a növények (pl. kukorica, cukornád vagy cellulóz) keményítő- és cukortartalmának mikroorganizmusokkal történő fermentációja során pl. tejsavvá alakítják át, majd polimerizálással politejsavat (PLA) kapunk. Különböző kompaundok készítése során kaphatunk lebomló és komposztálható anyagokat. A PLA-ból készült kompaundok ellenőrzött körülmények között – komposztálás során – CO2-re, vízre és biomasszára bomlik. A biomasszát megkötik a növények, és a kör folytatódik. A másik csoportba tartozó műanyagok kiindulási anyagai megújuló erőforrásból származnak, de a végeredmény nem lesz biológiailag lebomló. Ilyen műanyag pl. a Bio-PE is, ahol fő kiindulási alapanyaga a cukornád, amelynek nagy szénhidráttartalmából fermentációs eljárással etanolt készítenek, majd desztillációt követően az etanolból vízelvonással etilént állítanak elő, melyet hagyományos polimerizációs eljárásokkal alakítanak polimerré.

Mi ad garanciát a biztos lebomlásra?

– A szakmai tevékenységünket az MSZ EN 13432-2002 európai uniós szabvány szabályozza.

Cégünk ISO 9001:2015 és ISO 14001:2015 szabvány szerint működik, illetve BRC-tanúsítvánnyal is rendelkezik, valamint széles termékpalettánk rendelkezik a TÜV Ausztria OK Compost INDUSTRIAL és HOME minősítéssel.

A TÜV Austria egy független tanúsítványrendszer, és ez a szervezet végzi el azokat a vizsgálatokat, melyeket a szabályozási környezet előír, valamint minősíti a termékeket.

A BRC-tanúsítványunk nagyon fontos elvárása az élelmiszeripari partnereinknek, ettől kiemelkedő a versenyképességünk.

Milyen fenntartható megoldásokat kínálnak a csomagolásokra?

– Bio Lebomló csomagolási megoldásaink elsődleges csomagoláshoz: a tasakok (tömbösített, tépős, rollos ingvállas), másodlagos csomagoláshoz az ingvállas táska, a piskótafüles és a szalagfüles táska.

A háztartások számára szemeteszsákot gyártunk.

A gyártás mellett természetesen partnereink részére teljes körű szakmai, csomagolástechnikai támogatást is nyújtunk. Nem minden csomagolási termék oldható meg lebomló anyagokból, a lebomló anyagok leginkább a PE-re vagy a BOPP-ra hasonlítanak.

Ha fenntarthatóság, akkor célszerű olyan csomagolási eszközöket választani, melyeknek az újrahasznosítása 90%-nál magasabb mértékben megoldott úgy, hogy közben nem szennyezzük a vizeket és a környezetet. A PE és a PP, amennyiben szét van válogatva, nagyon sokszor újra hasznosítható. (x)

Kapcsolódó cikkeink