Bőséges kínálat löki mélybe a kakaó árát

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 02. 12:42

Két éve nem tapasztalt mélységbe estek a londoni kakaóárak, miután bőséges kínálatot ígérő szállítmányok érkeztek az elefántcsontparti kikötőkbe.

Míg két hete 12,2 ezer tonna terményt fogadott együtt a kelet-afrikai ország két nagy kikötője, a múlt héten már 22,6 ezer tonnát a Bloomberg összefoglalója szerint. A decemberi szállítású csokoládé-alapanyag tonnánkénti ára hétfőn 0,9 százalékkal, 1658 fontra esett a NYSE LIFFE-n Londonban, de nem sokkal előtte 1643 fonton is volt, alulmúlva a 2009. júliusi mélypontot. Gyengült a New York-i ár is: az előző napi zárásnál egy százalékkal alacsonyabban, 2644 dolláron landolt a határidős jegyzés az ICE-n.

Nem kizárt, hogy Elefántcsontpart – a világ legnagyobb kakaótermesztője – a múlt hónapban indult 2011–12-es idényben 10 százalékkal, 1,65 millió tonnára növeli kibocsátását – jósolta Malick Tohe, az ország miniszterelnökének kakaóügyekért felelős tanácsadója. Az elefántcsontparti főszüret október 1-jétől a következő év márciusa végéig tart. Van egy kisebb szüret is. A szomszédos Ghána a világ második legnagyobb kakaótermesztője – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink