Bocuse d’Or: kihirdették a budapesti kontinensdöntő tányértémáját
Három magyar burgonyfajta lesz a tányértéma a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai kontinensdöntőjén, amelyet március 23-án és 24-én rendeznek meg Budapesten.

Három különböző burgonyafajta lesz a tányértéma a Bocuse d’Or budapesti kontinensdöntőjén
A Bocuse d’Or Europe tizenkilenc csapatának a magyar konyha egyik legfőbb alapanyaga, a burgonya felhasználásával kell elkészítenie tányértémáját – közölték a nemzetközi szakácsverseny szervezői csütörtökön az MTI-vel.
Mint a közlemény kiemeli, a versenyzők három magyar burgonyafajtából választhatnak: a magas minőségű Coronada alacsony szénhidráttartalmáról ismert, az Anuschkát általában salátákhoz szokták használni, míg a Madison többnyire chipsek alapanyagaként használatos.
Mindhárom buronyafajtát az Alföldön termesztik és szedik, kézi munkával – hangsúlyozzák a szervezők.
A versenyfogásokban ezeknek a termékeknek felismerhetőnek kell lenniük mind látványban, mind ízben. A résztvevő séfeknek ezeket a szezonális hozzávalókat tavaszi zöldségételként kell elkészíteniük, amelyekbe állati fehérje csak tyúktojásból és tejtermékekből kerülhet. A kész fogást melegen kell tálalni a zsűri 14 tagjának.
Mint a közlemény emlékeztet, a hústál témáját már 2021 végén közzétették: ez a magyar konyha egy másik jellegzetes alapanyaga, az őzhús lesz.
Ezzel mindkét téma reflektál a vendéglátó ország gasztronómiai kultúrájára, amelyre egyaránt jellemzők a Kárpát-medencei népek és kultúrák inspirálta hagyományok és az innováció is – áll a közleményben.
Budapest legutóbb 2016-ban adhatott otthont a Bocuse d’Or európai kontinensdöntőjének, amelyet akkor a magyar csapat nyert meg Széll Tamás séf vezetésével.
Magyarországot idén Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja (segédje), Nyikos Patrik képviseli a versenyen. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Somlói Éjszakai Pincetúra 47 pincészet boraival
A Somló Fesztivál kulturális és családi programjaival kiegészülve rendezik meg…
Tovább olvasom >Goldenburg – földünk aranya
Egyre nagyobb ismertségnek és sikernek örvend a Haladás Mezőgazdasági Zrt.…
Tovább olvasom >Az örökség lesz az idei Gourmet fesztivál témája
Két év szünet után, az örökség témájával tér vissza a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Ismét átadásra kerültek az „Inno d’Or – Év Innovációja” díjak
A Trade magazin által tavaly életre hívott verseny célja, hogy…
Tovább olvasom >Biztos pontok a bizonytalanban
A gazdasági környezet változásaira adott lehetséges válaszok kerültek terítékre a…
Tovább olvasom >A növények napját köszöntik a szegedi egyetemi füvészkertben
A növényvilág sokféleségét és az emberi életben betöltött rendkívüli szerepét…
Tovább olvasom >