BMI: Mérsékelt lassulás januárban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 01. 09:54

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 49,9.

  • A korábbi január havi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,9) és az előző három év e havi értékeinek átlagát is alulmúlja (52,7).
  • A felmérésben vizsgált részindexek többnyire csökkentek. A részindexek többsége még a fellendülési tartományban áll.
  • A foglalkoztatottság index 0,3 százalékponttal magasabb ebben a hónapban, értéke enyhe bővülést jelez. Az elmúlt időszakban 50,0 pont körül mozgott az index, ami ebben a hónapban emelkedett (51,1).

Történeti áttekintés

     MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)

A Beszerzési Menedzser Index januárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 49,9. A válaszadók az előző hónaphoz képest lassulásról és stagnáláshoz hasonló folyamatokról számoltak be januárban. A decemberi enyhe bővülést követően az év első hónapjában épphogy zsugorodást figyelhetünk meg, a BMI index 0,1 százalékponttal 50,0 alatt áll. Az indexek többnyire csökkentek, ennek ellenére még hat index áll a fellendülési tartományban. Az új rendelések mennyisége mérsékelten nőtt, az indexérték 2,2 százalékponttal csökkent. A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, az e havi indexérték 2,0 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. A foglalkoztatás 50 pont felett áll, az indexérték 0,3 százalékponttal nőtt. A szállítási átfutási idő index ismét 50,0 alatt áll, értéke 2,4 százalékponttal nőtt. A vásárolt készletek index értéke 4,4 százalékponttal csökkent decemberhez képest. A külpiaci mutatók közül az import indexe 6,7 százalékponttal esett vissza, az exporté 2,7 százalékponttal csökkent. A beszerzési árak mérséklődtek, az index értéke 15,3 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. A beszerzési mennyiség index 2,0 pontot esett vissza. A késztermékkészletek indexe 7,4 százalékponttal csökkent e hónapban. A 2024 januári BMI index alacsonyabb a decemberi (51,0) értéknél. Január átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a januári értékeké 52,9). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a harmadik legalacsonyabb e havi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség emelkedését jelzi. 1995 óta ez a hatodik legalacsonyabb e havi érték.

Az új rendelések indexe nőtt, az index az új rendelések állományának emelkedését jelzi januárban. 1995 óta ez a tizenötödik legmagasabb e havi érték.

A szállítási átfutási idő indexe nőtt decemberhez képest. Az eddigi e havi értékeket vizsgálva az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta. 

A vásárolt készletek index csökkent, értéke 50,0 pont felett áll és bővülést mutat. Az e havi indexérték az tizenötödik legmagasabb érték 1995 óta. 

A foglalkoztatottsági index nőtt, ebben a hónapban ismét bővülést mutat. Az indexérték a kilencedik legmagasabb e havi érték.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe csökkent decemberhez képest. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, a kilencedik legmagasabb e havi adat.
  • A beszerzési árak esetében a januári index csökkent, az indexérték az árak mérséklődését jelzi. A mostani indexérték 1995 óta vizsgálva a harmadik legalacsonyabb e havi érték.
  • A késztermékkészletek indexe januárban alacsonyabb az előző hónaphoz képest, értéke zsugorodásra utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alattinak tekinthető, ez a második legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben és 2022-ben is tízet, 2023-ban ismét hatot.
  • A külpiaci mutatók közül az exportindex 50,0 pont felett áll. A másik külpiaci mutató zsugorodást jelez, az importindex esetében enyhe visszaesés figyelhető meg. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg, amely 2023-ban is folytatódott.
  • Ebben a hónapban faáruk, ónozott lemez, palackok és tojás kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alapanyagokból, csomagolóanyagból, kartonból, műanyagtermékekből, papírtermékekből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről acél, karton, kémiai anyagok és lakkok kapcsán számoltak be válaszadóink.

Kapcsolódó cikkeink