Blokkk.com: 18 ezer milliárd forint folyt ki a családi pénztárcákból 2021 első kilenc hónapjában

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 12. 02. 12:59

Ezek szerint volt mit. A családi költekezésben 2021 első kilenc hónapjában a pénztárcádból 18 ezer milliárd forint folyt ki, 1.168 milliárddal több, mint egy éve. Több cuccot, vagy éppen pizzát vettél, erre elment 400 milliárddal nagyobb összeg. Az átfirkált árcédulák viszont ráadásként ennek közel a kétszeresét szívták ki a pénztárcádból. Egyébként mindig a boltzáras időszakok szakították be a családi fogyasztást. Ez több az előző évinél és a járvány előtti 2019-es esztendő azonos időszakénál is.

Többet vásároltunk

2021 első kilenc hónapjában a családi költekezés növekménye az előző év azonos időszakához képest 1.168 milliárd forint volt. De hát ebből 764 milliárdot felszívott az állandóan átfirkált árcédulák nyomán a drágulás. De hát többet is fogyasztottak a családok, akár a boltból vásárolva, akár a különféle szolgáltatóhelyeken, ez a növekmény 2,4%-ot jelentett egyébként (mennyiségben, volumenben), ami 404 milliárdba került.

A puszta pénztárca mustra eredménye a kasszákban hagyott pénzösszegeket nézve nagyobb részben a drágulások nyomán mutatós növekedéseket takar:

Hát igen, az árcédulák támadása nem semmi, de ha szerényen is, nőtt azért a volumen

Visszatekintve a járványos időszak egészére, mennyiségben, volumenben (az árváltozásokat kiszűrve) a boltzáras időszakokban – amikor persze a szolgáltatóhelyek is csak korlátok között ügyködhettek, az éttermek például csak elvitelre szolgálhatták ki a kedves vendéget – esett nagyobbat a családi költekezés. Ez 2020-ban a második, 2021-ben az első negyedévre esett. Ezekhez képest persze volt megugrás.

2020 első negyedéve még azért volt erős, mert megtolta a spájzolás is. Így 2021 első negyedéve jócskán esett is hozzá képest.

2021 harmadik negyedéve némileg nagyobb ugrást hozott, de az előző év azonos időszaka visszaesett, tehát kisebb akadályt kellett átugrani.

Végül a családi költekezés egészét nézve egy szerény mértékben, egészen pontosan 1,6%-kal túllépte a járvány előtti szintet 2021 első kilenc hónapjában:

Kapcsolódó cikkeink