Black Friday eredmények: A tartós fogyasztási cikkek globális piaca lassulással küzdve zárja az évet

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 12. 08. 14:24

A tartós fogyasztási cikkek globális piaca lassulással küzdve zárja az évet A műszaki elektronika és a tartós fogyasztási cikkek globális piaca (T&D) idén is kihívásokkal teli promóciós szezonnal néz szembe. Ennek ellenére a Black Friday során a szórakoztató elektronikai, informatikai- és háztartási kisgép kategóriák továbbra is nagyon népszerűek a fogyasztók körében.

A csökkenő kereslet fokozza a promóciós tevékenységeket

A 2023-as teljes évre a GfK a globális T&D piacra vonatkozóan egyszámjegyű csökkenést prognosztizál, mivel szeptemberig bezárólag a piac 4,7 százalékos csökkenéssel zárt 2022-höz képest. A műszaki fogyasztási cikkek körében a novemberi Black Friday időszak előfutára az Amazon Prime Day(s), amelynek kimenetele előre mutatja, hogy milyen lehet az év végi promóciós időszak. Az Amazon Prime Day idén július 11-12 között került megrendezésre, amely kizárólag a Prime ügyfelek számára elérhető.

Az előző évhez képest Európa öt nagy országában (Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország) az idei Prime Day volumenben enyhén csökkent, míg bevételben minimális növekedést mutatott. Ennél még érdekesebb mutató, hogy míg 2022-ben a Prime Day hetén az eladott volumen 24 százalékot növekedett egy átlag heti értékesítéshez képest, addig 2023-ban 5 százalékos csökkenést tapasztaltunk. Értékben viszont nagyobb volt a növekedés, mit 2022-ben, mert a bevétel 12 százalékkal nőtt, ami azt sugallja, hogy a fogyasztók keresik a drágább termékeket, de ahhoz jobb áron szeretnek hozzájutni. A Prime Day hetén a termékek 37 százaléka a fent említett öt országban megközelítőleg 20 százalékos árkedvezménnyel lelt gazdára. A Black Friday hagyományosan az online térből indult, de manapság szinte minden kereskedelmi egység belép az akcióba, így nem lehet arról beszélni, hogy ez csak az online térben játszódik. Budapest, 2023.12.08 Sztupár Andrea managing director T +36 1 452 3060 andrea.sztupar@gfk.com 2 A 2023-as magyarországi Black Friday a műszaki elektronikai piacon A 2023-as Black Friday idén már november 3-án elkezdődött, és 4 hétig tartott. A négy hét értékesítési adatait az összehasonlíthatóság miatt összevontan kezeljük. A műszaki elektronikai piac lassulása tovább folytatódott Magyarországon.

Annak ellenére, hogy az elektronikai termékek nem drágultak olyan mértékben, mint az élelmiszerek. 2023 első három negyedéve 5 százalékos értékbeli és 15 százalékos volumen alapú csökkenést tud maga mögött 2022 azonos időszakához viszonyítva. Az év első felében még jelentős áremelések voltak tapasztalhatóak minden szektorban, de a harmadik negyedévre megállt az árak további emelkedése, mert a 2022. évi bázis ebben az időszakban már magas volt. Ebben a környezetben kíváncsian vártuk, hogy az idei Black Friday alatt az emberek mennyit költenek el műszaki elektronikai termékekre, illetve, hogy mik lesznek a top termékek.

A Black Friday mégsem hozott áttörést, ha a négy novemberi hét adatát összevetjük a tavalyi évvel, értékben 4 százalékkal, darabban 3 százalékkal maradtak el az értékesítések a 2022-es évtől. Az idei Black Friday két slágerterméke a játékkonzol és az air fryer (forrólevegős sütő) voltak. Előbbi 44 százalékos, utóbbi 54 százalékos darab alapú növekedést produkált. A játékkonzol növekedését elősegítette, hogy több új gyártó is piacra lépett ebben a kategóriában, ami egyértelműen a kategória népszerűségét mutatja. A többi háztartási kisgép kategória között találunk olyan árucsoportokat, ahol növekedés figyelhető meg a tavalyi évhez képest, de ezek már -az automata kávéfőzők kivételével, ahol a volumen alapú növekedés 11 százalékos-, nem voltak kiugró növekedések, jellemzően csak egyszámjegyűek. Például a porszívók 1 százalékos, a konyhai robotgépek termékei 5 százalékos növekedéssel zárták ezt az időszakot.

A telekommunikációs és IT kategóriák esetén csak az okostelefonok tudtak némi növekményt hozni: 3 százalékos erősödést mutattak a tavalyihoz viszonyítva. A legnagyobb csökkenést a televízióknál (-16%), a laptopoknál (-29%) és a hűtőszekrényeknél (-12%) láttunk. 3 A GfK Kiskereskedelmi panelje által mért termékcsoportok közül a Black Friday hetek alatt legtöbbet eladott termékek top 10-es listája, az előző évhez képesti változással darabszám alapon:

A webes értékesítés szerepe idén is megugrott ezekben a hetekben, szektoronként változó, de nagyjából 40-45 százalék körül mozog az online részesedés. Kivételt képez az IT szektor, ahol ezen hetek alatt eladott notebookok 60 százaléka online került értékesítésre.

Ami a költések abszolút értékét illeti, a húzó termékeknél nagy változás nem történt: 2022-ben és 2023-ban is 170 ezer Ft körüli összegben vásároltunk televíziót és okostelefont, valamint játékkonzolt, ami jelentős növekedést hozott a Black Friday időszakában is.

Kapcsolódó cikkeink